Kurczak z ziemniaczkami w miodzie i ketchupie
Składniki:
- 1 kg uda z kurcząt
- 2 łyżki sosu sojowego
- 5 łyżek miodu naturalnego wielokwiatowego
- 12 łyżek ketchupu pikantnego
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżeczki pieprzu cayenne
- pieprz i sól
- około 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki imbiru
Przygotowanie:
Do miski, w której pomieszczą się wszystkie uda wlewamy sos sojowy, miód, ketchup, olej, pieprz cayenne, sól oraz pieprz. Następnie ścieramy imbir na tarce o drobnych oczkach. Całość mieszamy. Uda myjemy, osuszamy i wkładamy je do miski z przygotowaną marynatą. Dokładnie mieszamy, aby całe podudzia były pokryte marynatą. Odstawiamy na około godzinę do lodówki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, płuczemy w misce aby wypłukać skrobie. Następnie osuszamy z wody i podsmażamy na patelni około 10 minut, solimy i pieprzymy do smaku.
Przygotowane uda wraz z marynatą przekładamy do miski żaroodpornej, przekładamy ziemniakami, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 50 minut. Na około 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię. Od czasu do czasu uda z kurcząt podlewamy sosem z dna naczynia.
Smacznego!
wygląda super i przede wszystkim brudzi się mniej naczyń :)
OdpowiedzUsuńfajne danie :) podoba mi sie
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że ziemniaki zrobione tak są wyjątkowo dobre, bo przechodzą też kurczakiem i marynatą :)
OdpowiedzUsuńSwietny przepis :):)
OdpowiedzUsuń