Pizza bolognese

Sos boloński wyśmienicie smakuje nie tylko z makaronem, ale także z ciastem do pizzy

Ciasto na pizzę zostało wykonane z przepisu kliknij

Składniki:
  • mięso mielone 
  • 2 pomidory 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 papryka czerwona 
  • kukurydza z puszki 
  • ser żółty 
  • 3 cebule 
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, majeranek, słodka papryka 


Przygotowanie:

Jedną cebulę i czosnek drobno siekamy, solimy i podsmażamy na patelni. Dorzucamy mięso mielone, doprawiamy majerankiem, słodką papryką i pieprzem. Następnie dodajemy sparzonego i pokrojonego pomidora oraz koncentrat, całość gotujemy do maksymalnego odparowania płynu, by pizza nie wyszła zbyt mokra. Pod koniec smażenia doprawiamy oregano i bazylią, by zachować aromat ziół. Na ciasto wykładamy przygotowany farsz mięsny, Nstępnie układamy pokrojoną paprykę, cebulę, kukurydzę z puszki i posypujemy startym serem żółtym. Przygotowaną pizzę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st i pieczemy około 20 - 25 minut. 

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!