Racuchy z jabłkami

Pulchne racuchy z kawałkami jabłek, które najlepiej smakują zaraz po usmażeniu

Składniki:
  • 2-3 jabłka 
  • czubata szklanka mąki 
  • 1 jajko 
  • kefir 400 ml 
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 cukier waniliowy 
  • cukier puder 
  • olej 


Przygotowanie:

Do wysokiego naczynia wsypać przesianą mąkę z sodą, następnie dodać jajko, kefir, cukier, cukier waniliowy, wszystko dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Potem dodać obrane ze skórki i drobno pokrojone jabłka. Ponownie wymieszać i smażyć racuchy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Upieczone posypać cukrem pudrem. 

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 komentarzy:

  1. pamiętam te babcine... mmm, wspaniały smak!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, lubię takie jeszcze ciepłe z cukrem pudrem, robiłam wczoraj tylko na drożdżach, a zamiast jabłek ulubiony twarożek Pilos :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Dzieciakami przepadają i ja też :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne, moi synowie takie bardzo lubią, mniam

    OdpowiedzUsuń