Ćwikła

Smaczna zarówno do obiadów jak i do wędlin 

Ilość: 6 słoików 330ml

Składniki:
  • 3 kg buraków 
  • 200g chrzanu tartego 
  • czubata łyżeczka soli 
  • 3 łyzki cukru 
  • 150 ml octu 10% 


Przygotowanie:

Buraki myjemy i gotujemy. Ugotowane przestygnięte buraki obieramy i ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. Dodajemy chrzan, sól, ocet, cukier i mieszamy. 


W lodówce można przechowywać 2 tygodnie, a jeżeli chcemy przechowywać na dłuższy okres to najlepiej zapasteryzować. 

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 komentarze:

  1. Jem ją non top, słoik za słoikiem. Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ćwikłę zwłaszcza z chrzanem z ogródka, jest smaczna a co najważniejsze zdrowa :D

    OdpowiedzUsuń
  3. jeszcze raz ... zapraszam do wzięcia udziału w mojej akcji kulinarnej "burakowe LOVE" na Targach smaku.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzieki . Wkoncu znalazlem Najmadrzejszy przepis na cwikle z chrzanem . Dlaczego ? Ten facet /lub kobieta / nazywany " Druszlak " wydaje mi sie najmadrzejszy w nieistniejacym Ukladzie Warszawskim i w gotowaniu tez ! Wszystkim wiadomo / jesli nie wiadomo , to nichaj wbija sobie to kilogramowym mlotem do pustych glow / ,ze nikt nie szuka przepisu na gotowanie znajac sie na gotowaniu . Ja jestem jeden z nich . W gotowaniu jestem tepy niczym sredniowieczna siekiera i zawsze mocno zastanawialem sie co to jest " Szczypta soli ". Nasz madry Druszlaczek , wyraznie nalisal " Czybata lyzeczka soli " Brawo dla druszlaczka !!!

    OdpowiedzUsuń