Łazanki z kapustą i pieczarkami

Prosta propozycja na smakowity i szybki obiad

Składniki:
  • 250 g makaronu "łazanki" 
  • 1 mała główka kapusty 
  • 2 cebule 
  • 300 g pieczarek 
  • sól, pieprz mielony liść laurowy przyprawa do bigosu 
  • olej do smażenia 


Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka z wodą. Zagotowujemy i odcedzamy. Następnie do kapusty dodajemy niewielką ilość wody (musi się wygotować), liść laurowy, sól. pieprz, przyprawę do bigosu i gotujemy do miękkości od czasu do czasu mieszamy. W wolnej chwili przygotowujemy makaron al dente, według przepisu na opakowaniu. Następnie kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy na na złoty kolor. Potem dodajemy oczyszczone i pokrojone w plastry pieczarki. Wszystko solimy i smażymy do miękkości. Na dużą patelnie przekładamy usmażone pieczarki, ugotowaną kapustę i ugotowany makaron. Wszystko razem mieszamy, podsmażamy ok. 5 min i doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Potrawę można także przygotować w wersji z podsmażanym boczkiem i kiełbasą.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 komentarze:

  1. Przepyszne ! Moje ulubione danie:)
    http://prostoismacznie-mp.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. już mam kupiony makaron, jeszcze pieczarki i cebula i mam gotowy obiadek.Dziękuję za podpowiedz

    OdpowiedzUsuń