Babka piaskowa

Babka piaskowa z dodatkiem kakao to szybkie i proste ciasto ucierane

Składniki:

  • 250 dag margaryny lub 200 dag masła 
  • 6 jajek 
  • 1 szklanka cukru 
  • 3 szklanki mąki tortowej 
  • 4 łyżki śmietany 18% lub kwaśnego mleka 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 cukier wanilinowy 
  • 1 łyżka kakao 


Przygotowanie:

Margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę. Następnie dodajemy po 1 żółtku, cały czas ucierając. W międzyczasie mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy na przemian ze śmietaną. Na sam koniec dodajemy ubite białka. Wszystko razem delikatnie mieszamy. Następnie 1|4 część ciasta ucieramy z kakao. Do foremki wlewamy połowę masy białej, na nią z kakao i drugą część jasnej. Ciasto pieczemy w prodiżu, foremce do babki lub w keksówce około 45 min. w temp. 170 st.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 komentarze:

  1. Fajna babeczka...:))
    Bardzo podoba mi się ten kakaowy środek.... pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Babka fantastyczne :) idealna do szklaneczki z ciepłym mlekiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten kakaowy uśmiech jest bardzo zachęcający.

    OdpowiedzUsuń
  4. Babka piaskowa jest dobra na każdą porę dnia i nocy :)

    OdpowiedzUsuń