Ciasto 3 bit

Ciasto 3 bit jest wyjątkowo smaczne, nie wymaga pieczenia i jest łatwe w przygotowaniu

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

masa budyniowa:
  • 2 budynie waniliowe 
  • 2,5 szklanki mleka 
  • 2 łyżki cukru 
  • 70 g masła 
masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 śmietan-fixy
  • 1 łyżka cukru pudru
ponadto:
  • około 300 g herbatników
  • 1 puszka masy kajmakowej (500g)
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady



Przygotowanie:

2 szklanki mleka gotujemy z cukrem. W 1/2 szklance mleka rozpuszczamy proszek budyniowy, następnie wlewamy go do gotującego się mleka i cały czas mieszamy, aż powstanie gęsty budyń oraz odstawiamy go do ostygnięcia. Masło ucieramy dodając stopniowo zimy budyń na jednolitą masę. Śmietankę ubijamy z śmietan-fiksami oraz cukrem pudrem na puszystą i gęstą masę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, następnie układamy warstwę herbatników, smarujemy masą kajmakową (jeśli jest zbyt gęsta można puszkę włożyć na parę minut do gorącej wody) oraz ponownie układamy warstwę herbatników, na którą wykładamy masę budyniową i przykrywamy herbatnikami. Na koniec smarujemy masą śmietanową oraz posypujemy startą gorzką czekoladą. Przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

30 komentarzy:

  1. Jak zwykle pyszne ciasto.... trudno się nie skusić... :)
    Miłego wieczoru.....

    OdpowiedzUsuń
  2. To jedno z najpyszniejszych ciast :) Uwielbiam! Twoje jest idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow,wyglada przepysznie.W tym tygodniu na pewno go zrobie tylko co z moim odchudzaniem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nie robiłam ale słyszałam ze jest przepyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba muszę spróbować bo wygląda pysznie i jak to możliwe, że jeszcze go nie jadłam:-(
    Życzę udanego dnia,
    Pozdrawiam i zapraszam na czasem:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. przepięknie wygląda muszę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto jest przepyszne!!! Najlepsze następnego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda cudownie, pewnie tak samo smakuje!
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie,
    http://najlepszeporady.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  9. mam pytanie: Jakie maja być te budynie, na 0,5 l mleka czy na 3/4 l mleka

    OdpowiedzUsuń
  10. Budynie na 0,5 l mleka ;)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy zamiast herbatników mogą być słone krakersy?Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj nie wiem czy to dobre będzie :) lepiej użyć herbatników, pozdrawiam!

      Usuń
    2. Robię na krakersach, ciasto wychodzi przepyszne :)

      Usuń
  12. nic tylko jeść i jeść takie słodkości :D

    OdpowiedzUsuń
  13. mam pytanko a jak bym chciała na większą blachę to podwoić składniki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można podwoić składniki, a można tez z takiej ilości zrobić z tym że ciasto wyjdzie niskie :)
      pozdrawiam!

      Usuń
  14. Pyszności! Ciasto jest rewelacyjne.

    OdpowiedzUsuń
  15. "Chodzi" za mną to ciasto, lubię też takie nie pieczone, jak np. rafaello, ale to na pewno dobrze smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda bajecznie i z pewnością tak smakuje...wstyd się przyznać ale nie robiłam jeszcze nigdy 3-bita z pewnością skorzystam z wypróbowanego przepisu;)...zapraszam do mnie;>

    OdpowiedzUsuń
  17. Proszę, przygarnij mnie i wykarm :) Uwielbiam to.

    Pozdrawiam i zapraszam do nas.

    OdpowiedzUsuń
  18. Biorę ten przepis!
    Jest prawie jedenasta wieczór a patrząc na Twoje zdjęcie czuję, że jak nie zjem "słodycza" to minie mnie coś wyjątkowego :)

    OdpowiedzUsuń
  19. sorki ale spotkałem już w necie to ciasto pod nazwą 3 bit. Może ktoś wyjaśni dlaczego akurat taka nazwa bo mnie się ona z niczym nie kojarzy - chyba że chodzi o trzy warstwy smakowe ciasta - sam nie wiem? Miłej soboty życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  20. ooo jaki wysoki- muszę mój przepis zmodyfikować

    wzajemnie miłej niedzieli:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Jest przepyszne. Dziekuje. Cala blacha poszla w jeden dzien mniam

    OdpowiedzUsuń
  22. Mam pytanie ile wsypać cukru do tego gotującego się mleka?

    OdpowiedzUsuń
  23. czy budyń ma być bez cukru?

    OdpowiedzUsuń