niedziela, 1 czerwca 2014

Truskawki w syropie



Truskawki w syropie pozwalają nam zachować smak lata na dłużej oraz są znakomitym dodatkiem do ciast i deserów

Ilość: 4 słoiki (700 ml) truskawek w syropie + 3 słoiki (500 ml) soku

Składniki:

  • 4 kg truskawek 
  • 2 kg cukru 



Przygotowanie:

Truskawki w syropie robimy partiami przez 3 dni. Cukier dzielimy na 3 porcje. 

I dzień: Truskawki szypułkujemy, myjemy i wsypujemy do garnka oraz zasypujemy 1 porcją cukru. Odstawiamy na dobę. 

II dzień: Odlewamy sok z truskawek i gotujemy z drugą porcją cukru. Następnie zalewamy truskawki gorącym sokiem i znowu odstawiamy na dobę. 

III dzień: Z truskawek odlewamy sok oraz zagotowujemy z trzecia porcją cukru. Potem zalewamy truskawki i pozostawiamy do przestygnięcia. Ostudzone truskawki przekładamy do słoików i zalewamy sokiem, pozostały sok również rozlewamy. Przygotowane słoiki zakręcamy i pasteryzujemy. 

Smacznego!



9 komentarzy:

  1. Oj chyba zrobię kilka słoiczków, by zatrzymać smak lata...:))

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmniam! przypominają mi się letnie czasy wczesnego dzieciństwa....

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy tak zrobione truskawki zachowuja taki ladny swezy kolor?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak truskawki mają ładny kolor i nie są takie miękkie jak z kompotu :)

      Usuń
  4. Czy takie truskawki się nie zepsują skoro stoją całą dobę zasypane tylko cukrem? Trzyma je Pani w lodówce czy w temp pokojowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mi się nigdy nie zepsuły, trzymam je w kuchni, ale nie na słońcu :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...