Kokosanki

Smaczne kokosowe ciasteczka miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz

Składniki:
  • 225 g wiórek kokosowych 
  • 70 g masła 
  • 3 białka 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 



Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy z 1/2 szklanki cukru, następnie dodajemy wiórka, całość mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy 1/4 szklanki cukru, a potem mąkę. Pianę przekładamy do wiórek kokosowych, delikatnie mieszamy oraz formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Przygotowane ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 


Kokosanki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na około 15 min. (pieczemy do zarumienienia wiórek). 

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

14 komentarzy:

  1. Uwielbiam, jedne z moich ulubionych ciastek ;)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie:
    teenkitchen-blog.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojoj mój ulubiony kokos :-) jestem zgubiona :-) poproszę jedną...albo dwie...

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kokosanki :) Pięknie na jeden kęs.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki, proste w wykonaniu, i smaczne. Lubię takie nie skomplikowane przepisy.

    OdpowiedzUsuń
  5. Masła rozpuszczamy z 1/2 szklanki cukru, następnie dodajemy wiórka, całość mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. W JAKI SPOSÓB ROZPUSZCZAMY ? NA OGNIU W GARNKU ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie, rozpouszczamy w garnku na ogniu, pozdrawiam!

      Usuń
  6. moja mama kiedyś często robiła! świetne są! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Maslapodane jest tylko 70ga w przepisie dwa razy trzeba uzyc masła gdzieś jest błąd?

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie masła tylko cukru przepraszam jest podany cukier raz a użyć trzeba dwa raxy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę przeczytać uwaznie, w składnikach jest podany cukier jaki trzeba użyć do przepisu, a w przepisie jest podzielny na dwie części

      Usuń