niedziela, 31 sierpnia 2014

Papryka marynowana z miodem



Marynowana papryka to częsty gość na polskich stołach, dlatego przedstawiamy sposób na paprykę z dodatkiem miodu

Ilość: 8 słoików (700 ml)

Składniki:


  • 5 kg papryki czerwonej 
  • gorczyca 
  • ziele angielskie 
  • liście laurowe
  • czosnek 
  • 0,5 l octu 10% 
  • 2,5 l wody 
  • 2 czubate łyżki soli 
  • 2/3 szklanki miodu 




Przygotowanie:

Paprykę myjemy, oczyszczamy z ziarenek, kroimy i sparzamy. Do garnka wlewamy: wodę, ocet oraz sól i wszystko zagotowujemy. Następnie dodajemy miód i mieszamy, aż się rozpuści. Do każdego słoika dajemy po kilka ziarenek gorczycy, ziela angielskiego, liść laurowy oraz po 2 - 3 ząbki czosnku, wkładamy paprykę i wlewamy zalewę. 

 

Tak przygotowaną paprykę w słoikach zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut. 

Smacznego!




10 komentarzy:

  1. Z miodem muszę w tym roku zrobić kilka słoiczków na spróbowanie :) Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. gdyby nie to, że w tamtym roku poniosłam porażkę i wszystkie moje słoiki z papryką poszły do śmieci, bym spróbowała:)Ale przepis zapisuję, może kiedyś dojrzeję do kolejnej próby, to zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Papryka i miód? dla mnie to nowe, ciekawe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak zgadza się :) To połączenie jest bardzo smaczne, polecam spróbować :) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Nie jadłam jeszcze z miodem, wygląda pysznie. Zapisuje sobie przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie wypróbuję to połączenie bo jest intrygujące:) Jestem ciekawa jak smakują.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam marynowaną paprykę, musi być przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  7. cudowna papryka. Z tego samego przepisu mój Tato przygotowuje papryke na zimę. Jedyna różnica polega na tym, że on nie sparza papryki:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Do tych składnikow dodaję jeszcze po gałązce swiezego tymianku na słoik .Bardzo wzbogaca smak .Polecam

    OdpowiedzUsuń
  9. Papryka marynowana z miodem to coś całkowicie nowego. Zwykle papryce nadaje się ostrości, albo faszeruję papryczki np. serem. Taki rodzaj jest mi nieznany i co? Dobre?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...