niedziela, 7 września 2014

Marynowany czosnek



Marynowany czosnek to znakomity dodatek do sałatek, przekąsek i kanapek

Ilość: 12 słoiczków (200 ml)

Składniki:

  • 4 wiązki czosnku (po 10 główek) 
  • gorczyca 
  • ziele angielskie 
  • liść laurowy 
zalewa:
  • 250 ml octu 
  • 1,25 l wody 
  • 1 łyżka soli 
  • 1/2 szklanki cukru 



Przygotowanie:

Do każdego słoiczka wkładamy obrane ząbki czosnku, 2-3 ziarnka ziela angielskiego, liść laurowy oraz kilka ziarenek gorczycy. 


Gotujemy zalewę z octu, wody, soli i cukru, nalewamy w słoiczki z czosnkiem, a następnie dobrze zakręcamy i pasteryzujemy. 

Smacznego!



7 komentarzy:

  1. Uwielbiam marynowany czosnek, poproszę słoiczek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam :) może i mnie się dostanie mały słoiczek :)).... jak tak dalej pójdzie to Gabrysia zostanie się z niczym... :))) Pozdrawiam.

      Usuń
    2. ha ha ha nie ma takiej opcji ;) z chęcią bym się podzieliła z Wami, ale za szybko zaczynają u mnie one znikać już przed zimą, pozdrawiam!

      Usuń
  2. a jak długo pasteryzujemy słoiki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. słoiki gotujemy około 3-5 minut :) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Nigdy takiego czosnku nie jadłam.. Jestem baardzo ciekawa smaku.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czosnek z tego przepisu jest wspaniały. Dziękuję za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...