czwartek, 11 września 2014

Ostra pasta do mięs i sosów



Aromatyczna pasta dla smakoszy pikantnych dań, doskonała jako dodatek do mięs, wędlin, sosów, zup i innych potraw

Ilość: 11 słoiczków (190 ml)

Składniki:

  • 2 kg czerwonej słodkiej papryki 
  • 10 papryczek chili 
  • 1 duży pomidor obrany ze skórki, pokrojony i wypestkowany lub 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 
  • 8 ząbków czosnku 
  • 4 łyżki oliwy lub oleju 
  • 3 łyżeczki przyprawy adżika 
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku 
  • sól do smaku 




Przygotowanie:

Czerwoną paprykę oczyszczamy z pestek i kroimy w drobną kostkę. Następnie podsmażamy ją na oliwie ok. 10 min. razem z pomidorem, posiekanym czosnkiem i pokrojonymi z pestkami papryczkami chili .Całość pozostawiamy do wystudzenia. Potem wszystkie składniki dokładnie miksujemy i dodajemy przyprawy. Gotową pastę przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy ok. 10 minut.

Smacznego!



22 komentarze:

  1. Łał! wygląda świetnie! dużo bym dała zeby skosztować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znam ten przepis,polecam kazdemu!!!
      Ale..ta pychota ma feler....SZYBKO ZNIKA!!!
      Smaczego!!

      Usuń
  2. Dużo tego jest. Łagodny naturalny kolor i pewnie bogactwo smakowych doznań.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha :-) oj mój mąż byłby zachwycony :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie sosy:)milego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda świetnie! Leci do zakładek, muszę zrobić taką pastę. Powiedz tylko, co to za przyprawa w składnikach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyprawę kupiłam na targu, skład: chili , chili nasiona, papryka słodka, kolendra mielona, kolendra liście, majeranek, bazylia, cząber, liść laurowy, czosnek, pomidor, cebula, sól, cukier, pozdrawiam!

      Usuń
  6. Ciekawy przepis do wypróbowania : )

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy pomysł, ale nie dla mnie ja nie przepadam za ostrym.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wygląda, przepis warty zrobienia.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo fajna pasta :) ja ostatnio robiłam ajvar pikantny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Musze zrobić taki sosik, będzie jak znalazł do makaronu i ryżu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Domowe przetwory najlepsze, przydadzą się, zima długa

    OdpowiedzUsuń
  12. Przypomnialas mi ! Robiłam kiedyś podobną, teraz zrobię według Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. jadę jutro na targ po paprykę!

    OdpowiedzUsuń
  14. Pięknie wygląda. Ale ile czego potrzeba. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Składniki i ich ilość jest podana na górze strony :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...