Ciasto orzechowe

Smaczny biszkopt z kawałkami orzechów, przełożony śmietankową masą oraz oblany chrupiącymi orzechami w karmelu 

Średnica formy: 22 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich 
  • 100 g masła 
  • 1 szklanka mąki 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 2 jajka 
  • 4 łyżki mleka 
  • 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia 
masa orzechowa:
  • 150 g pokrojonych orzechów włoskich 
  • 100 g masła 
  • 2 łyżki miodu 
  • 1/2 szklanki cukru 
masa biała:
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 1/2 szklanki mleka w proszku 
  • 200 g miękkiego masła 
  • aromat śmietankowy 



Przygotowanie:

Ze składników na ciasto zagniatamy mąkę, proszek do pieczenia i masło. Dodajemy cukier, a następnie orzechy oraz mieszamy. Jajka roztrzepujemy razem z mlekiem, dodajemy do przygotowanego ciasta i mieszamy. Gęste ciasto wykładamy na blachę posmarowana masłem. Pieczemy w 180 st. przez około 30 minut. Następnie przygotowujemy masę orzechową. Masło rozpuszczamy z miodem i cukrem, następnie dodajemy orzechy i zagotowujemy. Przygotowane orzechy odstawiamy do przestygnięcia.



Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajmy mleko w proszku oraz aromat. Całość mieszamy do jednolitej masy. Ostygnięte ciasto przekrawamy na dwa blaty. Dolny blat smarujemy białą masą Przykrywamy drugim blatem ciasta oraz na górę wykładamy letnią (uwaga: nie gorącą i nie ciepłą!) masę orzechową.


Gotowe ciasto orzechowe odstawiamy do zastygnięcia.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

12 komentarzy:

  1. Aż ślinka cieknie :) pychota. Pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciasto uwielbiam takie właśnie z orzechami pycha.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojoj ale cudne ciacho :-) wygląda obłędnie, wpraszam się na kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gabrysiu ja już tych ciast nie moge:D a ty mnie kusisz i kusisz wygląda znakomicie,aż ślinka leci:P

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj uwielbiam to ciasto. Jest przepyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis! Zapisuje i zrobię na Święta ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Taki kremowo-chrupiący, pyszny musiał być :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam bardzo apetycznie wyglada to ciasto, rzeczywiście aż ślinka cienkie

    OdpowiedzUsuń
  9. "Ze skałdników na ciasto zagniatamy mąkę, proszek do pieczenia i masło." To ciasto jest ucierane czy zagniatane, nie bardzo rozumiem ? wygląda pięknie, ale proszę sprecyzować czy zagniatamy, czy ucieramy. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. postępujemy tak jak w przepisie jest napisane, najpierw zagniatamy, a pózniej mieszamy :) pozdrawiam!

      Usuń
  10. A jak ktoś nie ma mleka w proszku to da się czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń