Arabeska

Doskonałe ciasto na świąteczny stół, łączy w sobie makowiec i sernik na kruchym spodzie

Wymiary formy: 28x40 cm

Składniki:

spód:
  • 2 szklanki mąki 
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 2 żółtka 
  • 1/2 kostki margaryny (125g) 
  • 3 łyżki śmietany (12 lub 18%) 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
masa makowa:
  • 2 szklanki maku 
  • 3 jajka 
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 łyżki bułki tartej 
  • 1 łyżka miodu 
  • 2 łyżki orzechów mielonych 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • rodzynki 
  • aromat migdałowy (9 ml) 


masa serowa:
  • 1 kg twarogu półtłustego (dwukrotnie zmielonego w maszynce do mięsa) 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 kostka masła (200g) 
  • 5 jajek 
  • 1 budyń wanilinowy lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka kaszki manny 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • rodzynki 
  • skórka z cytryny 
  • sok z cytryny według uznania 
polewa:
  • 3 łyżki wrzącej wody lub mleka 
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 3 łyżki ciemnego kakao 
  • 100g margaryny lub masła 



Przygotowanie:

Z podanych składników na spód zagniatamy jednolite ciasto. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy do blaszki wyścielonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Spód wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na 15 min. Mak zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc). Następnego dnia odcedzamy i mielimy go dwukrotnie w maszynce do mięsa. Następnie dodajemy do niego ubite jajka z cukrem, bułkę tartą, proszek do pieczenia, miód, orzechy, rodzynki i aromat. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na wcześniej podpieczony spód.




Miękkie masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Następnie stopniowo dodajemy zmielony ser, budyń, kaszkę mannę, proszek do pieczenia i dalej ucieramy. Gdy masa będzie gładka powoli dodajemy również ubite białka ze szczyptą soli, rodzynki, sok i skórkę z cytryny. Powstałą masę serową przekładamy na wcześniej przygotowaną masę makową. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 180 st. ok 1 godz. Gdyby wierzch zaczął się szybko rumienić, można go przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Do rondelka wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier (kolejność rozpuszczania składników jest ważna, aby się nie zważyły i nie rozwarstwiły). Następnie dodajemy pokrojone na kawałki masło i rozpuszczamy je. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy przesiane kakao. Energicznie mieszamy, by powstała gładka polewa. Lekko studzimy i oblewamy placek. Upieczone i wystudzone ciasto oblewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

30 komentarzy:

  1. Jak mi czas pozwoli,to zrobię wg. Twojego przepisu.Zapisuję i dziękuję:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niesamowicie!
    czy prowadzisz kawiarnie w której można kupić kawałeczek haha?

    Wesołych Świąt!
    Joanna http://bit.ly/1Hesh8T

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale to musi być pyszne ciacho :-) mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha :D robię podobny, jest mmm przepyszny. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię duo, ale w moim domu tylko ja jadam, a więc piekę bardzo rzadko.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ser i mak to połączenia idealne! aż tak, że Wigilijne kluski z makiem robimy również z dodatkiem twarożku ;)
    Ciasto a dokładnie jego warstwy świetnie się prezentują :D U nas na blogu również makowiec, ale tym razem wegański, więc ser niestety nie tym razem :/

    OdpowiedzUsuń
  7. Słyszałam już o tym cieście, ale nigdy sama nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm, wygląda smakowicie :)
    I ta nazwa - urzekająca :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za ten przepis,ciasto udało się i wszystkim bardzo smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy można za miast maku gotową masę makowa z puszki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, może być masa z puszki :) Pozdrawiam!

      Usuń
  11. Bardzo dobre ciasto, super puszyste. Dziękuję za przepis
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie : http://gotujzkarolka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Odpisałam i będę robić na święta a ile wcześniej można upiec to ciasto

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam, czy można wykorzystać do ciasta ser twarogowy do ciast, taki z wiaderka? Czy wtedy pomijamy któreś składniki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, ale ser musi być dobrej jakości. Może się okazać, że trzeba będzie dodać jeden budyń więcej lub więcej kaszy manny, zależy od jego konsystencji

      Usuń
  14. czy mak wykladamy zaraz oo podpieczeniu ciasta czy czekamy az troche wystygnie?

    OdpowiedzUsuń
  15. Super przepis, dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam to ciasto, jedno z moich ulubionych.

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam, czy można użyć maku mielonego - pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Witam a na jaką blachę rozmiar?

    OdpowiedzUsuń