Bakaliowe trufelki

Bakaliowe trufelki bez pieczenia to szybki i smaczny deserek na podwieczorek

Ilość: około 20 sztuk

Składniki:
  • 3 opakowania herbatników (3 x 100g) 
  • 1/2 szklanki cukru pudru (można dać mniej) 
  • 2 łyżki kakao 
  • 1 łyżka miodu 
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany 18% 
  • 2 łyżki powideł śliwkowych 
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych 
  • 2 łyżki rodzynek 
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej 
  • 2 łyżki płatków migdałowych + do obtaczania kuleczek 
  • kilka kropel aromatu rumowego 
  • 1 kieliszek rumu (jeżeli nie mamy można ten składnik pominąć) 



Przygotowanie:

Herbatniki wsypujemy do miski i za pomocą tłuczka, malaksera lub ręką bardzo drobno kruszymy. Następnie kolejno dodajemy do nich pozostałe składniki i wszystko razem mieszamy na jednolitą masę.


Formujemy małe kulki o średnicy ok. 3 cm i obtaczamy w pokruszonych płatkach migdałowych. Trufelki odstawiamy do lodówki na ok. 6 godz., aby stwardniały.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

10 komentarzy:

  1. Wspaniały deserek i przekąska :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł, Zapisuję do wypróbowania. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak, trufelki to pyszność nad pyszności, my łasychu lubimy takie słodkości:)
    Pozdrawiam,
    https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apeyczne :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe trufelki, bardzo apetyczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na takie trufle nie trzeba mnie namawiać :) zabieram jedną.

    OdpowiedzUsuń