wtorek, 31 marca 2015

Wielkanocny mazurek



Prosty i szybki mazurek z masą krówkową, udekorowany ulubionymi bakaliami, na pewno upiększy stół wielkanocny

Wymiary blachy: 22x33 cm

Składniki:

kruche ciasto:
  • 35 dag mąki tortowej 
  • 5 dag cukru pudru 
  • 20 dag masła lub margaryny 
  • 2 żółtka 
  • 1 łyżka śmietany 
dekoracja mazurka:
  • 1 puszka masy krówkowej- kajmakowej (500 g) 
  • bakalie: kandyzowana skórka pomarańczowa, kolorowe ananasy, rodzynki, migdały lub inne 
  • figurki z ciasta lub czekolady 



Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy w kulę. Powstałe ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na gr. ok. 0,5 - do 1 cm (część ciasta odkładamy na boki mazurka - zrobimy ozdobny wałeczek, rozetki) i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy wykałaczką. Z odłożonej części ciasta rolujemy 2 wałeczki, które łączymy i splatamy wokół siebie. Wałeczki układamy po bokach ciasta, a w narożnikach robimy rozetki. Wszystko razem pieczemy w temp. 200 st. ok. 20 minut na złoty kolor. Upieczone ciasto odkładamy do przestudzenia. Masę krówkową rozpuszczamy w garnku na małym ogniu i smarujemy wystudzone ciasto.

   

Następnie mazurek dekorujemy ulubionymi bakaliami np. układamy je w formie bazi, wiosennych kwiatów.

Smacznego!



25 komentarzy:

  1. Wspaniały Gabrysiu :-) bardzo lubię mazurki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gabrycha....aleś zaszalała, ale piękna rzeźba z ciasta, :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brawo,brawo,dzięki ,dzięki....zabieram przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczny, pięknie udekorowany ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki piękny! ! Pochłonęłabym sama w całości :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mazurek fantastyczny! A dekoracja - cudowna! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. idealnie równy mazurek! mnie taki nigdy nie wychodzi:) ale poćwiczę w tym roku, bo również planuję jeden z kajmakiem;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mazurek niczym z najlepszej cukierni. Wygląda bardzo pięknie, jest taki doprecyzowany.

    OdpowiedzUsuń
  9. Prawdziwe cudo Ci wyszło, wygląda wspaniale

    OdpowiedzUsuń
  10. Śliczny! :) ależ mam ochotę na kawałek.....

    OdpowiedzUsuń
  11. przepis wydaje się banalnie prosty, tego mi trzeba było bo ja noga w kuchni, dam znać jak wyszedł

    OdpowiedzUsuń
  12. Śliczny Ci wyszedł ten mazurek!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda obłędnie i na pewno tak smakuje!!! Ta masa kajmakowa i orzechy.... boskie doznania :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Udał mi się ten mazurek i wszystkim smakował. Nie jest taki piękny ,jak Twój,ale smak na pewno ten sam.
    Dziękuję bardzo.

    Mam zdjęcie mazurka ,przy serniku na spodzie krucho-drożdżowym - http://uelizki.blogspot.com/2015/04/sernik-na-spodzie-krucho-drozdzowym-z.html

    Życzę Ci jeszcze bardzo wielu, równie udanych , smakowitości.

    OdpowiedzUsuń
  15. i mi mazurek wyszedł pycha, bardzo prosty i smaczny przepis, polecam

    OdpowiedzUsuń
  16. Prosze podaj ten przepis w szklankach i lyzkach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. około 2 szklanki mąki,
      1/4 szklanki cukru pudru
      kostka masła

      reszty myślę, że nie ma potrzeby zamieniać na szklanki, czy łyżki

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...