Bułki żytnie

Proste w przygotowaniu i puszyste bułki żytnie o zwartym miąższu w sam raz na śniadanie

Ilość: 8 sztuk

Składniki
  • 2 i 3/4 szklanki mąki żytniej 720 
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 
  • 60 g drożdży 
  • 1 i 1/5 szklanki letniej wody 
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli 
  • 2 łyżki oleju 



Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę żytnią i pszenną, cukier, sól, dodajemy drożdże oraz wlewamy olej i wodę. Wszystkie składniki dobrze zagniatamy. Ciasto można lekko oprószyć mąką. Miskę z ciastem przykrywamy czystą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. 

  


Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części i formujemy bułki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. 

 

Następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika do 200 st. i pieczemy około 25 minut. Upieczone bułki wyjmujemy z piekarnika i delikatnie smarujemy zimną wodą (jak nie posmarujemy wodą wierzchu bułek to będzie twarda skorupa, którą trudno ugryźć). Bułki studzimy owinięte w czystą ścierkę.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

14 komentarzy:

  1. Świeże bułki na śniadanie. Pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie domowe bułeczki :-) może w weekend zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie wyrosły, swoje najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne te buleczki, już czuje ich smak z masełkiem, mniam

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają świetnie, muszę takie wypróbować :):)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię żytnie pieczywo czy otręby. Takie bułeczki byłyby jak najbardziej w moim guście. Wyglądają niesamowicie apetycznie i zachęcająco. Z masełkiem i ciepłym mlekiem byłby to smak jak dla mnie idealny. Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przepis i rzeczywiście nie wygląda to na zbyt skomplikowana akcję, lecę jutro rano po składniki i upieke bułeczki na śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają wspaniale, a zawsze myślałam, że żytnie wypieki udają się tylko na zakwasie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Domowe pieczywo zawsze robi wrażenie :) Fajny smak nadałby jeszcze sezam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. No takie śniadanie to ja rozumiem. To kiedy wpadać? hahahaha

    OdpowiedzUsuń
  11. Domowe bułeczki są najsmaczniejsze:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy jeżeli zamiast cukru dodam słodzik, erytrol lub ksylitol to bułeczki wyrosną?

    OdpowiedzUsuń