Pierogi ruskie

Dobrze znane kazdemu tradycyjne pierogi z ziemniaczno-serowym farszem, które wyśmienicie smakują polane masłem, skwarkami lub śmietana


Ilość: około 50 sztuk

Składniki:

farsz:
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 kg sera białego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz
ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 jajko
dodatkowo:
  • woda
  • olej
  • sól



Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i zimne mielimy przez maszynkę do mięsa. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle. W misce mieszamy ziemniaki, cebulę i ser biały oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na stolnicę wysypujemy mąkę, na środku robimy dołek, wbijamy jajko, wlewamy wodę oraz mieszamy zagarniając mąkę.




Następnie zagniatamy ciasto. Na oprószonej stolnicy mąka rozwałkowujemy cienko ciasto i wycinamy szklanką kółka. Na każde kółko nakładamy farsz i zlepiamy pierogi.




Gotowe układamy na stolnicy posypanej mąką. W międzyczasie w dużym garnku gotujemy wodę z olejem i solą. Wrzucamy po kilka pierogów na wrzącą wodę i jak wypłyną na wierzch czekamy kilka minut. Wyciągamy łyżką cedzakową.


Gotowe pierogi podajemy z cebulką, skwarkami lub śmietaną.

Smacznego!




Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

11 komentarzy:

  1. Gabrysia aleś nalepiła pierogów :) Slicznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierogi lubię pod każdą postacią, ale z wytrawnych ruskie są najlepsze na świecie. Od małego dziecka je lubiłam i tak mi zostało. Mniam :) Wyglądają bardzo apetycznie. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gabrysiu podrzuć kilka :-) ja pierogi ruskie wprost uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wpadłam na pieroga ;) ale pewnie już nie ma.... uwielbiam takie pierogi! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam! U babci były pyszne.. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mogę jeść codziennie, a moje dzieci za nimi przepadają :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie ma to jak pierogi, a twoje wyglądają świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam pierogi zarówno na słono jak i na słodko.
    Ruskie są pyszne szczególnie podane z tłuszczykiem i cebulką.

    OdpowiedzUsuń
  9. Kto nie lubi pierogów? Kochamy wszystkie ich odmiany :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Myślę że każda doświadczona kucharka wie że "jajko"dodane do ciasta na pierogi sprawia że są twarde...dodam tylko że wody używa się gorącej aby "zaparzyć" mąkę -tylko wtedy ciasto będzie plastyczne A po ugotowaniu mięciutkie.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń