Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Idealne połączenie kruchego ciasta, kwaśnego rabarbaru i słodkiego budyniu

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

kruche ciasto:
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2,5 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
warstwa budyniowa:
  • 2 budynie o smaku waniliowym
  • 3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki cukru
dodatkowo:
  • kilka łodyg rabarbaru
  • 2 łyżki kaszy manny



Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, dodajemy pokrojoną margarynę i żółtka. Zagniatamy na jednolite ciasto. Następnie dzielimy na 2 części (jedna 2/3 ciasta i druga 1/3 ciasta) oraz owijamy w folię aluminiową i wkładamy większą część do lodówki na około godzinę i mniejszą cześć ciasta do zamrażarki. Po tym czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wyjmujemy większą część ciasta oraz wylepiamy dno blachy. Pieczemy w 180 st. przez około 20 min. do lekkiego zarumienienia. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.



Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki i mieszamy z kaszą manną. Tak przygotowany rabarbar wykładamy na podpieczony spód. Z mleka, proszku budyniowego i cukru gotujemy budyń. Gorący budyń wykładamy na ciasto z rabarbarem. Z zamrażarki wyjmujemy mniejszy kawałek ciasta, ścieramy na tarce o drobnych oczkach oraz posypujemy ciasto.



Przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 st. przez około 50 minut.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

23 komentarze:

  1. widziałam gdzieś podobny przepis na jabłuszkowiec. Jednak teraz sezon na rabarbar w pełni, więc trzeba korzystać. Lubie ciasta z dodatkiem budyniu. Zawsze to jakieś urozmaicenie. Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam połączenie kruchego ciasta, owoców i budyniu! Robię tak z jabłkami a i z rabarbarem na pewno jest pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Miałam kiedyś podobny przepis na ciasto z rabarbarem i budyniem, ale jakoś nigdy nie upiekłam...

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja uwielbiam tego typu ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne wyszło Ci to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha!! Ja dzis bede szalała z rabarbarem

    OdpowiedzUsuń
  7. oooooo to już ten czas rabarbarowy?? muszę się wziąć za robotę :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Przerabiam rabarbar. Ale ciasta najbardziej smakują. Twoje tak pysznie wygląda, że chętnie skusiłabym się na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Widzę, że szaleństwo rabarbarowe trwa:). Musze też coś z niego przyrządzić póki jest sezon.

    OdpowiedzUsuń
  10. Nabrałam apetytu, w weekend serwuję rodzince rabarbarowiec! Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Każde ciasto z rabarbarem przygarniemy :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy można sobie ukroić kawałeczek ? :)
    Słodycz budyniu i kwaskowaty rabarbar, jakież to musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  13. A co z bialkami do wyrzucenia




    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, można wykorzystać do bezy, panierki lub innego celu :)

      Usuń
  14. Do rabarbaru nie dokladamy cukru (kwasny)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mi niestety nie wyszło...caly budyń wsiąkł w rabarbar i zrobiła sie pulpa budyniowo rabarbarowa nie wiem co zrobilam źle...Rabarbar strasznie kwasny i myślę ze budyń powinien być nieco przestygniety

    OdpowiedzUsuń