Chleb z suszonymi pomidorami

Aromatyczny chleb z suszonymi pomidorami i ziołami prowansalskimi, mięciutki w środku i z chrupiącą skórką

Wymiary formy: 26x12 cm

Składniki:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki 
  • 1 szklanka letniego mleka 
  • 30 g drożdży 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich 
  • 270 g suszonych pomidorów w oleju z ziołami 
  • 1 jajko 
  • masło + kasza manna do nasmarowania blachy 




Przygotowanie:

Drożdże rozcieramy z cukrem, mieszamy z 2 łyżeczkami mąki i mlekiem. Miskę z zaczynem przykrywamy czystą ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 min. W międzyczasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do zaczynu wsypujemy mąkę, zioła prowansalskie, sól i wlewamy masło.




Zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne. Miskę z ciastem przykrywamy ścierką i odstawiamy na około 1 godz. do wyrośnięcia.



Pomidory odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Do wyrośniętego ciasta wsypujemy suszone pomidory, zagniatamy. Tak przygotowane ciasto wkładamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną oraz ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około godz. Po tym czasie wierzch chleba smarujemy roztrzepanym jakiem.



Chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na około 50 min. Chleb studzimy wyjęty z blaszki.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

16 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smacznie :) Uwielbiam suszone pomidory, jednak w takiej wersji jeszcze ich nie jadłam. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny chlebek. Uwielbiam takie smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny :) Z chęcią bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis, chleb wygląda świetnie :)
    Z pewnością go zrobię z mąką pełnoziarnistą :)
    Mój Blog

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny chlebek, wygląda niesamowicie

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny chlebek, dodatek suszonych pomidorów to strzał w dziesiątkę w moje smaki

    OdpowiedzUsuń
  7. ależ on musiał pachnieć! jadłabym samego, bez dodatków, nawet bez masła... niesamowicie pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszny chlebek :) Nie ma to jak domowe, pachnące pieczywo.

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie ma to jak domowy chleb... Taki w włoskim stylu musi być pyszny...

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie ma nic lepszego niż taki własnoręcznie wypieczony... cudo!

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękny chlebek, ukroiłabym sobie kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję za przepis - chlebek wyszedl przepyszny. I ten zapach mmm....Polecam gorąco!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękny chlebek :) Suszone pomidory do takiego wypieku świetnie się nadają :)

    OdpowiedzUsuń