Ciasto ze śliwkami

Szybkie i bardzo proste w przygotowaniu słodkie ciasto z kwaśnymi śliwkami idealne jako dodatek do kawy czy herbaty

Wymiary formy: 26x22 cm

Składniki:
  • 1/2 kg śliwek 
  • 2 szklanki mąki 
  • 100 g masła 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1 cukier wanilinowy 
  • 4 jajka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 


Przygotowanie:

Śliwki myjemy, osuszamy dzielimy na połówki i usuwamy pestki. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia oraz wbijamy jajka. Wszystko mieszamy łyżką. Masło roztapiamy w garnku, odstawiamy do przestudzenia, a następnie mieszamy z ciastem. Wylewamy do formy wysmarowanej masłem i bułką tartą. Na wierzchu ciasta układamy połówki śliwek (skórką do dołu).


Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 35 min.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

17 komentarzy:

  1. Uwielbiamy śliwki w ciastach :) Wczoraj zrobiłyśmy bułeczki drożdżowe z tymi owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Poproszę kawałeczek do kawki, właśnie popijam mrożoną :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie, zwłaszcza jeżeli śliweczki są kwaśne. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. już też zaczęłam piec ciasta ze śliwkami- uwielbiam wszystkie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szybkie i pyszne, nic tylko jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To jest ciacho, które na zmianę z karpatką moja babcia robiła w przeszłości na potęgę. Tak samo wyglądało i założę się, że tak samo pachniało i smakowało. No to kiedy karpatka...? :D

    Zapraszam do zajrzenia na mojego bloga ze słodkościami: www.livingonmyown.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. kocham ciacha ze śliwkami! a i przepis prosty, będzie pieczone :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasta za śliwkami bardzo lubię. To wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie proste ale smaczne ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam ciasto ze śliwkami :) A to wygląda wspaniale! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. czemu wyszła mi deseczka?:)

    OdpowiedzUsuń
  12. niskie i z każdą godziną coraz bardziej twarde

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to ciasto bardzo wysokie nie jest :) może za bardzo spieczone i dlatego twarde :)

      Usuń