Szarlotka z aronii

Smaczne kruche ciasto przełożone jabłkową masą z aronią pod kruszonką z bezą, które zaskoczy niejednego przeciwnika aronii

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

kruche ciasto:
  • 2 1/2 szklanki mąki 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 200 g masła 
  • 2 żółtka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
masa jabłkowo-aroniowa:
  • 1 kg jabłek 
  • 2 szklanki aronii 
  • 100 g masła 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej 
beza:
  • 2 białka 
  • 1/2 szklanki cukru 



Przygotowanie:

Mąkę siekamy z masłem, żółtkami, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Szybko wyrabiamy ciasto, dzielimy na dwie części (1/3 ciasta i 2/3 ciasta) oraz schładzamy w lodówce. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i podsmażamy na maśle. Wsypujemy aronię i cukier oraz dalej smażymy.



Do przestudzonej masy jabłkowo-aroniowej dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Schłodzony większy kawałek ciasta rozwałkowujemy na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Spód podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 10 minut. Na podpieczony spód wykładamy masę jabłkowo-aroniową. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Pianę białkową wykładamy na ciasto. Pozostałe ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy wierzch. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na około 40 minut.


Smacznego!




Poniżej zdjęcia aronii z mojego ogrodu:


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

21 komentarzy:

  1. Wow piękne ciacho :) Ja połączenie aronii i jabłek wykorzystuję, co roku w produkcji dżemów, jest super- uwielbiamy w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej szarlotki to ja jeszcze nie jadłam. Pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie i z pewnością tak też smakuje :) Wpraszam się na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jabłko i aronie, ciasto od razu nabiera pięknego koloru.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja tam żadnych przeciwników aronii nie znam :) Wygląda smakowicie. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Aronia dała naprawdę świetny kolor! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne, coś jak nasz rodzimy pleśniak :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Widziałam na rynku aronię, nie brałam bo nie wiedziałam co poza sokiem z niej zrobić, za tydzień spróbuję kupić:)

    OdpowiedzUsuń
  9. jak do tej pory miałam okazję próbować tylko soku z aronii,który mi bardzo smakuje,ale takie ciasto,to musi być coś!

    OdpowiedzUsuń
  10. ostatnio w sklepie podziwałam aronię jednak nie wziełam, bo nie wiem co z niej zrobić. Ciasto do swietny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z aronii można zrobić rewelacyjny i bardzo zdrowy sok (ja robię z liśćmi wiśni). A jeśli ktoś lubi mocniejsze trunki to nalewka z aronii przyda się na jesienno-zimowe wieczory, wybornie smakuje a do tego ma przepiękny kolor

      Usuń
  11. Cudowny ma kolor, kusi niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudowna szarlotka! <3
    Musiała smakować wyjątkowo! *.*

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszna szarlotka, kto powiedział, że ma być z jabłkami 😆?

    OdpowiedzUsuń
  14. aronia u mnie nigdy nie była za bardzo wykorzystywana, wspaniały pomysł z tym ciastem :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Takiej szarlotki to ja jeszcze nie jadłam, fajny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  16. Z aronią musiało być wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  17. Jabłka są całkowicie zbędne, tym bardziej smażenie aronii, wystarczy użyć mrożonej, która jest mniej cierpka. Najlepsze nadzienie do ciasta zamiast jabłek. Szarlotka z jabłek jest przy tym z aronią nędznym wypełniaczem żołądków i na dodatek kilkadziesiąt razy zdrowsza. Nigdy więcej z jabłkami.

    OdpowiedzUsuń