Tort porzeczkowy

Mocno schłodzony słodko-kwaśny tort na kakaowym biszkopcie z masą śmietanową i musem porzeczkowym idealny na upalne dni

Średnica formy: 25 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 3 jajka 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 3/4 szklanki mąki 
  • niecała łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki kakao 


masa śmietanowa:
  • 1/2 l śmietanki 30% 
  • 3 łyżeczki żelatyny 
  • 1/4 szklanki gorącej wody 
  • 1 łyżka cukru pudru 
mus porzeczkowy:
  • 1 kg czarnych porzeczek mrożonych 
  • 8 łyżek cukru 
  • 1/2 szklanki gorącej wody 
  • 6 łyżeczek żelatyny 



Przygotowanie:

Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz ucieramy. Do tak przygotowanego ciasta wsypujemy kakao i mieszamy. Gotową masę przekładamy na blachę wysmarowaną masłem i bułką tartą. 



Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na około 25 minut. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodajemy cukier puder i rozpuszczoną w wodzie żelatynę i przestygniętą. Śmietanową masę wykładamy na zimny biszkopt i wstawiamy do lodówki. 



Rozmrożone czarne porzeczki przekładamy do rondla, dodajemy cukier i gotujemy na małym gazie, by porzeczki puściły sok i zaczęły się gotować (owoce powinny być jędrne, choć porzeczki można też rozgotować i zmiksować na gładką masę). Następnie rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie i dodajemy do owoców. Gdy porzeczki zaczynają tężeć wylewamy na masę śmietanową oraz wstawiamy ponownie do lodówki.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

10 komentarzy:

  1. Wspaniały torcik. Ślinka cieknie od samego patrzenia

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciacho! Porzeczki zamrożone... można robić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczny! Zdecydowanie w moim guście! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiekny! Choć nie przepadam za tortami ten jednak wygląda cudownie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, poproszę duży kawałeczek. W takie upały będzie super orzeźwieniem :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialnie wygląda ten torcik, mi najbardziej by smakowała warstwa z czarnej porzeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. torcik wygląda przepięknie!!

    OdpowiedzUsuń
  8. To musiało być pyszne :D Wygląda bosko :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wygląda :)
    Super orzeźwienie w takie upalne dni.

    OdpowiedzUsuń
  10. Super jest to ciasto, wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń