Patisony nadziewane mięsem mielonym

Smaczne i efektowne patisony nadziewane mięsem mielonym, zapiekane pod pieczarkami i serem z sosem koperkowym

Składniki:
  • 4 średniej wielkości patisony 
  • 500 g mięsa mielonego 
  • 1 mała cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • sól i pieprz 
  • papryka słodka mielona 
  • około 8 pieczarek 
  • 200 g sera żółtego 


sos:
  • 50 g masła 
  • 2 łyżki mąki 
  • 150 ml wody 
  • 150 ml mleka 
  • 2 łyżki posiekanego koperku 
  • sól i pieprz 



Przygotowanie:

Patisony myjemy i przekrawamy na pół (w najszerszym miejscu). Wydrążamy środki tak aby powstały miseczki. 



Mięso mielone mieszamy z drobno pokrojoną cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, papryką słodką, solą i pieprzem. Patisony nadziewamy mięsem, układamy pokrojone w plasterki pieczarki i przysypujemy startym lub pokrojonym serem żółtym. 


Tak przygotowane patisony układamy na blaszce i pieczemy w temp. 200 st. przez około 40 minut do miękkości. Masło rozpuszczamy w rondelku i mieszamy z mąką. Następnie miksujemy z mlekiem i wodą oraz gotujemy na małym ogniu. Gdy sos zgęstnieje dodajemy koperek i doprawiamy solą i pieprzem. Patisony podajemy polane sosem.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł na danie, lubię takie zapiekane warzywka z mięskiem mielonym. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe danie kochana :-) wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gabrysiu bardzo pomysłowe i ślicznie podane. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy pomysł. Danie musi być bardzo smaczne, nadzienie super.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy ich nie jadłyśmy a sądzimy, że bardzo by nam posmakowały :)

    OdpowiedzUsuń