Ciasto cytrynowe



Puszyste, wilgotne ciasto z dodatkiem skórki i soku z cytryny. Jest łatwe i szybkie, a smakuje wyśmienicie

Forma: keksówka o długości 25 cm

Składniki:

  • 4 duże jajka 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 kostka masła (200g) 
  • 2 szklanki mąki tortowej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 cytryna 
  • cukier puder do posypania 



Przygotowanie:


Skórkę z cytryny ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wyciskamy sok z cytryny i mieszamy go ze skórką. Następnie w makutrze (lub mikserem) ucieramy miękkie masło z cukrem na gładką masę. Dodajemy po 1 jajku na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dalej ucieramy. Na koniec wlewamy sok wymieszany ze skórką z cytryny. Ciasto wykładamy do keksówki.


Pieczemy ok. 50 minut w temp. 180 st. do suchego patyczka (gdyby ciasto się mocno zarumieniło przykrywamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową).Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!




Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

13 komentarzy:

  1. cytrynowe ciasta to moje ulubione

    OdpowiedzUsuń
  2. Cytrynowemu chyba jednak się nie oprę ,bo jest tak puszyste ,że muszę je mieć.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie słodkości :-) do tego kubek pysznej herbaty i już nic więcej nie trzeba :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne, bardzo lubię takie ciacha. Pięknie wyrośnięte i z pewnością cudownie pachnące :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie puszyste! Uwielkbiam takie ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  6. witam,czy tą formę czymś wysmarować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja osobiście nie smarowałam niczym, ale możesz śmiało wysmarować masłem, pozdrawiam!

      Usuń
  7. Musi być pyszne! Uwielbiam wszystko co związane z cytryną! <3

    OdpowiedzUsuń
  8. nie wiem co zrobiłam nie tak,ale wyszedł mi zakalec jak mam upiec,żeby wyszło dobre?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. piekę to ciasto od wielu lat i nigdy nie powstał zakalec, ale zdarza się on nawet najlepszym cukiernikom. Przyczyny mogą być różne, np.- nie wolno mieszać składników za długo, tylko do czasu, aż się połączą na gładką masę, - wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę, - nie wolno zmieniać kierunku mieszania.

      Usuń
  9. Dziękuję za radę i spróbuję ponownie,może się uda takie jak u Pani.Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń