Fale dunaju

Pyszne i efektowne ciasto biszkoptowe z wiśniami, kremem budyniowym i polewą czekoladową. Zapadające się podczas pieczenia wiśnie, tworzą charakterystyczny wzór fal

Wymiary formy: 35x25 cm

Składniki:

ciasto:
  • 5 dużych jajek 
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej 
  • 1 szklanka oleju 
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • 2 łyżki kakao + 2 łyżki mleka 
  • ok. 400 g wydrylowanych wiśni (z syropu, kompotu lub świeżych) 


masa budyniowa:
  • 1/2 l mleka 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 budyń waniliowy bez cukru na 1/2 l mleka 
  • 1 żółtko 
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 1 cukier wanilinowy 
  • 1 masło (200 g) 
polewa:
  • 1 czekolada gorzka (100 g) 
  • 5 łyżek mleka 
  • 2 łyżki wcześniej zrobionej masy budyniowej 
nasączanie:
  • 1/2 szklanki przegotowanej 
  • ciepłej wody 
  • 3 łyżki soku z cytryny 
  • 3 łyżki rumu 




Przygotowanie:

Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy. Następnie wlewamy cienkim strumieniem żółtka stale ubijając oraz olej. Na koniec miksowania dodajemy na przemian przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Wszystko dokładnie mieszamy, nie za długo, tylko do połączenia się składników. Połowę ciasta wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Do pozostałej części dodajemy przesiane kakao i 2 łyżki mleka. Całość delikatnie mieszamy i wykładamy na ciasto jasne.

 


Na wierzchu układamy wiśnie (mogą być inne owoce np. jabłka). Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 180 st. ok. 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu nasączamy placek wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i rumem. 



Przygotowujemy masę: budyń i mąkę wsypujemy do 1/2 szklanki mleka i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy żółtko i wszystko jeszcze raz mieszamy, aby składniki się połączyły. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami i wlewamy do niego budyniową zawiesinę. Cały czas mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje masa. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia pod przykryciem, by nie utworzył się kożuch. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy porcjami wystudzony budyń, cały czas ucierając (z powstałego kremu odkładamy 2 łyżki masy do wykonania polewy).


Krem budyniowo - maślany wykładamy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto schładzamy w lodówce. Następnie robimy polewę. Połamaną na kawałki czekoladę zalewamy mlekiem i na bardzo małym ogniu podgrzewamy do jej rozpuszczenia, stale mieszając. Zdejmujemy z ognia, w dalszym ciągu mieszamy, a gdy nieco przestygnie dodajemy odłożone 2 łyżki masy budyniowej (dodanie jej sprawi,że łatwiej wykonać jest fale). Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i gdy zacznie gęstnieć wylewamy na placek i wykonujemy fale za pomocą ząbkowanej szpatułki lub widelca. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki do schłodzenia.


Smacznego!




Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

20 komentarzy:

  1. Uwielbiam to ciasto. Jest bardzo pyszne a jednocześnie takie tradycyjne i często gości u nas na stołach.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze takiego ciasta nie piekłam.Ciekawy pomysł z wiśniami tworzącymi wzór :)) Dzięki Gabrysiu za udostępnienie przepisu :))

    OdpowiedzUsuń
  3. jak dawno nie widziałam tego ciasta - mam tyle sentymentu do niego :) To był powiew czegoś nowego. Bo wszędzie królowały serniki i ciasta z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. choc lubię to ciasto to wstyd przyznać ale sama jeszcze go nie piekłam ;)) zawsze mama robi

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochana,sprawiłaś ,że wróciły miłe wspomnienia! Jakby czas się cofnął:) Muszę to znów upiec po 20 latach przerwy:))

    OdpowiedzUsuń
  6. dawno takiego nie jadłam,pycha !

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. piekłam na oleju słonecznikowym, ale możesz użyć również innego, pozdrawiam!

      Usuń
  8. Gabrycha ale fale mega mega wzburzone, dla mnie idealne ciasto i bardzo efektowne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow! Pięknie wygląda w przekroju! Nigdy nie jadłyśmy takiego ciacha :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Wieki tego ciasta nie jadłam. A pamiętam, że bardzo mi smakowało. Świetnie wygląda Twoje ciasto, pięknie zachowane fale. Po prostu bajka... :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ach, przypomniało mi się dzieciństwo :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy nie piekłam, a to takie pyszne ciacho, u Ciebie wygląda doskonale :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy wiśnie mrożone mogą być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja z mrożonymi nie robiłam więc ciężko mi powiedzieć czy za dużo soku nie puszczą :)

      Usuń
  14. Ale efektownie wygląda to ciacho, muszę się skusić i je upiec. Dziękuję za super przepis.

    OdpowiedzUsuń
  15. Piekłam z tego przepisu, ciacho super się prezentowało i bardzo wszystkim smakowało....

    OdpowiedzUsuń