Krokiety z kapustą i pieczarkami

Idealne do barszczyku chrupiące krokiety nadziane dużą ilością kiszonej kapusty i pieczarek

Ilość: 20 sztuk

Składniki:

ciasto:
  • 2 szklanki mleka 
  • 1/2 szklanki wody niegazowanej 
  • 2 jajka 
  • 2 szklanki mąki 
  • 4 łyżki oleju 
farsz:
panierka:
  • 3 jajka 
  • szczypta soli 
  • bułka tarta 



Przygotowanie:

Kapustę gotujemy do miękkości, a pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy, dodajemy pieczarki oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość smażymy do odparowania wody. Ugotowaną kapustę odciskamy z nadmiaru wody (można ją posiekać) i mieszamy z pieczarkami (w razie potrzeby farsz doprawiamy).



Do garnka wbijamy jajko, wlewamy mleko, wodę, olej i wsypujemy mąkę. Wszystkie składniki mieszamy. Ciasto odstawiamy na około 15 minut aby mąka się rozkleiła. Następnie ponownie mieszamy do jednolitej masy. Na rozgrzanej patelni smażymy niewielkiej wielkości naleśniki. Przy każdym nalewaniu ciasta na patelnie pamiętajmy, aby je zamieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Na usmażone naleśniki nakładamy farsz i zawijamy je jak kopertę. 



Tak przygotowane naleśniki obtaczamy w rozmąconym jajku z odrobinką soli i w bułce tartej. Krokiety smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. 


Podajemy gorące, najlepiej smakują z barszczykiem (przepis znajdziecie tutaj).

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

18 komentarzy:

  1. pyszności ale mi smaku zrobiłas

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham je,wspaniałe krokiety.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie smaki :-) bardzo. Ostatnio zrobiłam z kubkiem barszczu :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rumiane, chrupiąca panierka a w środku wszystkie nasze najlepsze smaki - pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam krokietów z dodatkiem kapusty, u nas robi się jedynie z pieczarkami, ale Twoje wyglądają smacznie i bogato :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm jedno z moich ulubionych dan! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. takie krokiety 'chodzą' już za mną od jakiegoś czasu...aż zgłodniałam,a do obiadu jeszcze kawałek..

    OdpowiedzUsuń
  8. Krokiety, jakby wyjęte z mojej kuchni. W zasadzie robię tak samo :)
    Pyszny, pyszny, pyszny przepis.
    Farsz i wszystko w 100% moje smaki. Ależ mi smaku narobiłaś. Muszę zrobić, bo nie wytrzymam :)
    Niesamowicie apetyczne zdjęcie zrobiłaś. I faktycznie z barszczykiem - niebo w buzi :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam krokiety :)
    Dawno ich nie jadłam, chyba muszę zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie wygląda ale największe robi wrażenie sesja z przygotowań! Super sprawa :)
    zapraszamy do nas na konkurs :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Potem smażone były na oliwie, oleju ... maśle?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na złoty kolor smażone były na oleju :) pozdrawiam!

      Usuń
  12. Ale pyszności. Robiłam krokiety z różnego rodzaju farszem. Teraz zrobię wg. Twojego przepisu. Dziękuję za przepis.Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń