czwartek, 7 stycznia 2016

Śledzik pod kołderką



Prosta, warstwowa sałatka śledziowa z warzywami. Fantastyczna na karnawałowe przyjęcia, święta i na co dzień

Składniki:

  • 1 słoiczek (ok.400g) płatów śledziowych marynowanych w occie lub oleju
  • 2 cebule białe lub czerwone
  • 2 ugotowane w mundurkach ziemniaki
  • 2 ugotowane marchewki
  • 1 puszka groszku konserwowego (400g)
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz mielony



Przygotowanie:

Sałatkę układamy warstwami: Śledzie kroimy w paski lub kostkę i układamy na dnie salaterki. Na nie wykładamy pokrojoną w kostkę cebulę (można ją wymieszać z cebulą z zalewy octowej). Następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach obrane i wystudzone ziemniaki. Podobnie postępujemy z marchewką, którą przykrywamy warstwę ziemniaków. Potem kładziemy groszek - jeżeli jest potrzeba, poszczególne warstwy można także posolić. 


W międzyczasie przygotowujemy sos. Majonez mieszamy z śmietaną, solą i pieprzem. Sos wylewamy na sałatkę i odstawiamy ją co najmniej na 1 godz. do lodówki.

Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Śledziki lubimy w różnych odsłonach a z tak pięknej pierzynki na pewno smakują wyjątkowo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. może i nie przepadam za rybami,ale taką sałatkę bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze podobały nam się takie warstwy we wszelkich sałatkach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię podobnie,tylko bez groszku.Na wierzch jako ostatnią warstwę ścieram na drobnych oczkach tarki ugotowane na twardo jajko.Cebulę którą układam na śledziach po pokrojeniu sparzam wrzątkiem.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...