sobota, 19 marca 2016

Gołąbki z kapusty pekińskiej



Smaczne i szybkie w przygotowaniu gołąbki zawinięte w delitkatne liście kapusty pekińskiej nadziane farszem z kaszy jaglanej i mięsa mielonego

Składniki:

  • główka kapusty pekińskiej
  • 1 szklanka kaszy jaglanej + 2 szklanki wody
  • około 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 2 cebule
  • papryka słodka
  • majeranek
  • pieprz i sól
  • pieprz ziołowy
sos:
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki koncentratu
  • 2 łyżeczki mąki




Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Kaszę jaglaną wsypujemy na gotującą się wodę. Pod koniec gotowania, jak kasza wypije prawie, że całą wodę, wyłączamy i zestawiamy. Kasza wchłonie resztę wody i dojdzie. Jaglankę odstawiamy do ostygnięcia. Do miski przekładamy kaszę jaglaną, mięso mielone, podsmażoną cebulę, wbijamy jajko i doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, majerankiem i pieprzem ziołowym. Całość mieszamy. 


W międzyczasie liście kapusty myjemy, odcinamy z nich większą białą część i sparzamy około 3min., liście mają być elastyczne, ale nie ugotowane. Następnie zawijamy w liście farsz. Uformowane gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy około 1/2 szklanki wody, wrzucamy parę ziaren ziela angielskiego i kilka liści laurowych. Całość przykrywamy pozostałymi liśćmi pekinki. 


Gołąbki pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. około 40 minut. Przecier pomidorowy mieszamy z mąką, koncentratem pomidorowym, 1/2 szklanki wody i doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Po około 40 minutach pieczenia zalewamy przecierem gołąbki. Pieczemy jeszcze około 20 minut, aż powstanie nam sos.


Smacznego!




9 komentarzy:

  1. Nigdy chyba nie jadłam takich z użyciem pekińskiej, super! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszelkie inspiracje gołąbkowe do mnie przemawiają. Tyle eksperymentów, ile ja już robiłam z gołąbkami to głowa mała. A jednak wersji z kapustą pekińską nie znam, ale jak najbardziej biorę przepis :) Pozdrawiam serdecznie od gołąbkowej Maniaczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają przepysznie. Nigdy nie robiłam gołąbków za to mój mąż robi stale, podsunę mu przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pysznie :-) Uwielbiam gołąbki w każdej formie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam,naprawdę wychodzą pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  6. nigdy nie robiłam, na pewno się skuszę i zrobię :) wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe i niezwykle smakowite gołąbki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pierwszy raz spotykam się z pekińską do gołąbków, ale pomysł jest intrygujący :) na pewno wypróbuje !

    OdpowiedzUsuń
  9. to już wiem co będę dziś robiła na obiadek :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...