Ciasto z agrestem

Szybkie, lekko kwaskowate ciasto z dodatkiem agrestu i nutką cynamonu. Idealnie sprawdzi się na podwieczorek

Wymiary formy: 23x33 cm

Składniki:

  • około 600g agrestu
  • 200 g masła 
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 aromat cytrynowy
  • cukier puder do posypania
  • 1/2 łyżeczki cynamonu



Przygotowanie:

Masło ucieramy z 1/2 szklanki cukru i cukrem wanilinowym. W międzyczasie miksujemy jajka z pozostałym cukrem na kogel-mogel. Następnie ubite jajka powoli wlewamy do utartego masła i dalej ucieramy. Gdy masa będzie gładka i jednolita stopniowo dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, mleko, olej oraz aromat. Wszystko dokładnie mieszamy i powstałe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Potem układamy na nim wyszypułkowany agrest i lekko go wciskamy.



Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 st., około 35 minut. Przestudzony posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

8 komentarzy:

  1. Moja mama robiła ciasto z agrestem. Muszę jej przypomnieć o jego istnieniu :) Pozdrawiam serdecznie :) Miłego weekendu życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne, proste ciasto

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam..alez bym zjadła takiego ciasta

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie przepadam za agrestem, ale takim ciastem bym nie pogardziła.

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ciasta z agrestem, ja w weekend zamierzam coś upichcić z tymi owocami :D
    Owoce czekają już w ogródku :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam podobny przepis. Lubię to ciasto, gdyż fajnie łączy smaki słodki i kwaśny.

    OdpowiedzUsuń