Ciasto marchewkowe z jabłkami

Typowo jesienne puszyste i wilgotne ciasto marchewkowe z kawałkami jabłek

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:
  • 4 marchewki (około 500 g po obraniu)
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 5 jabłek



Przygotowanie:

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie cały czas miksując dodajemy partiami mąkę, proszek do pieczenia, sodę i olej (ciasto wychodzi dość gęste). Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wsypujemy do ciasta.



Ciasto mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy w większą kostkę.



Gotowe ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i na wierzchu układamy jabłka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. oraz pieczemy około 45 min.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

8 komentarzy:

  1. Też dziś piekłam marchewkowe z ananasem ,ale ci urosło ,moje na małą blaszkę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne! Szalenie mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham ciasta marchewkowe za ten kolorek :) W wersji z jabłkami jeszcze nie jadłam. Ciekawe :) A jak pysznie wygląda... Pozdrowionka serdeczne!

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam marchewkowe ciasto, idealne jest na jesień :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie sobie przypomniałam jak dawno nie jadłam ciasta marchewkowego, muszę szybko nadrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jajka całe czy tylko żółtka?

    OdpowiedzUsuń