Zapiekanka ziemniaczana z kapustą

Składniki wystarczy włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika, czyli szybka i smaczna zapiekanka ziemniaczana z kapustą i mięsem mielonym

Form owalna o wymiarach: około 35x20 cm

Składniki:
  • około 1 kg ziemniaków
  • 1/2 główki średniej kapusty
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • papryka słodka
  • majeranek
  • olej
  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 3/4 szklanki wody



Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w plastry oraz mieszamy z odrobiną oleju, solą i pieprzem. Następnie układamy je na dnie naczynia żaroodpornego. Kapustę siekamy, a cebulę kroimy w kostkę, skrapiamy odrobiną oleju, doprawiamy solą i pieprzem oraz mieszamy. 2 garście kapusty zostawiamy, a resztę wysypujemy na ziemniaki. Do mięsa mielonego wbijamy jedno jajko, dodajemy paprykę słodką, majeranek, sól i pieprz. Całość dokładnie wyrabiamy i wykładamy do naczynia.



Wierzch posypujemy zostawioną kapustą i smarujemy koncentratem pomidorowym rozmieszanym z wodą. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 1 godz. Następnie odkrywamy ją i pieczemy jeszcze około 40 min.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

11 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie zapiekanki. Za aromat, smak i prostotę przygotowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadłam zapiekanki. Pyszna propozycja. Lubię zapiekanki ziemniaczane :) Pozdrowionka serdeczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wypróbuje na pewno

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smacznie i apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda. Obszerna dokumentacja zdjęciowa. Łatwo zrobić krok po kroku.

    OdpowiedzUsuń
  6. jakie równe warstwy, pycha !

    OdpowiedzUsuń
  7. z całej zapiekanki ziemniaki najsmaczniejsze

    OdpowiedzUsuń