Oponki serowo - pomarańczowe
Puszyste, chrupiące krążki serowe pachnące pomarańczami. Idealne na tłusty czwartek do herbatki czy kawki
Ilość: 80 sztuk dużych i 80 sztuk małych
Składniki:
- około 500 g mąki tortowej
- 500 g półtłustego sera białego
- 1/4 szklanki cukru lub więcej
- 1 cukier wanilinowy
- 5 żółtek
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka spirytusu
- skórka starta z 1 pomarańczy
- olej do głębokiego smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Twaróg mielimy maszynką do mielenia mięsa lub przepuszczamy przez praskę. Następnie wsypujemy do miski przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Dodajemy cukry, ser oraz resztę składników i zagniatamy ciasto (jeśli będzie się kleiło do rąk dosypujemy mąki). Potem ciasto dzielimy na połowę, rozwałkowujemy je na grubość 5 mm i wycinamy szklanką krążki, a w środku kieliszkiem otworki. W małych krążkach po kieliszku wycinamy dziurki słomką do napojów.
Smacznego!
Muszą być bardzo pyszne :) częstuję się jednym :)
OdpowiedzUsuńPyszne to mało powiedziane. One muszą być niesamowite. Wyglądają tak apetycznie, że poprostu mam ochote wyciągnąć je z komputera i zjeść :D no naprawde szacun, może uda mi się zrobić też takie pyszne oponki. Ale najpierw muszę zająć się wypełnianiem PIT-u, który wypełniam sam, bo znalazłem program do wypełniania, który jest tak prosty w obsłudze, że nie potrzebuje niczyjej pomocy aby go wypełnić. Polecam każdemu zapoznać się z takim programem.
OdpowiedzUsuńz tą skórką pomarańczową to po prostu rewelacyjny pomysł, musi nadawać fajnego aromatu i smaczku :)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł na oponki, trzeba skosztować
OdpowiedzUsuńDa się usmażyć na patelni na głębokim oleju? Czy nie musi być głęboki?
OdpowiedzUsuńoczywiści, tylko muszą pływać w oleju :)
UsuńByła sobie dieta. Potem dieta zobaczyła Twój przepis i umarła śmiercią naturalną :)
OdpowiedzUsuń