Chałwowiec bez pieczenia

Pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto z delikatnym kremem chałwowym, kakaowymi herbatnikami i chrupiącymi ziarenkami sezamu. Idealne dla wielbicieli chałwy

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:
  • 600 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 400 g chałwy waniliowa
  • 200 g masła
dodatkowo:
  • około 330 g herbatników kakaowych (45 szt.)
  • 4 łyżki ziaren sezamu



Przygotowanie:

Proszek budyniowy mieszamy w 3/4 szklanki mleka, resztę mleka gotujemy. Następnie na gotujące się mleko wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy. Zagotowany budyń odstawiamy do wystygnięcia. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy na puszystą masę. Cały czas ucierając partiami dodajemy zimny budyń oraz pokruszoną chałwę.



Z przygotowanej masy odkładamy 3 łyżki. Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki wykładamy 1/2 masy. Następnie układamy warstwę herbatników i drugą część masy oraz przykrywamy resztą herbatników. Wierzch smarujemy pozostawioną masą. Sezam podprażamy na suchej patelni i ostygniętym posypujemy ciasto. 


Gotowe wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

29 komentarzy:

  1. Niezwykle smakowicie wygląda. Chętnie bym zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, ten chałwowy krem to zdecydowanie coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uroczo się prezentuje i z pewnością jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, jak mnie kusisz. Uwielbiam chałwę, więc kto wie, czy nie dam się namówić na zrobienie takiego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne ciasto :) Wygląda genialnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda niesamowicie po prostu. Dzisiaj robie zobaczymy jak smakuje :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ucierając masz na myśli nadal miksować czy mieszamy już wtedy łyżka?

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam pytanie,czy budyń ma być z cukrem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. budyń bez cukru, ponieważ chałwa jest bardzo słodka :)

      Usuń
    2. Dziękuje bardzo.zrobię na święta niespodziankę bratu,bo uwielbia chałwę

      Usuń
    3. Budyń robimy według przepisu?

      Usuń
    4. "Proszek budyniowy mieszamy w 3/4 szklanki mleka, resztę mleka gotujemy. Następnie na gotujące się mleko wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy. Zagotowany budyń odstawiamy do wystygnięcia."

      Usuń
  9. Dzisiaj będę robić to ciasto już na święta,ale mam problem,moja forma to wymiar 24x35 więc trochę większa,może uda mi się jeszcze dziś uzyskać odpowiedź jak wobec tego powinnam zmienić proporcje składników?będę wdzięczna za szybka pomoc��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tez mam wieksza forme :) i zrobie polowe masy wiecej :) i jedna warstwe wiecej herbatnikow zeby bylo wyzsze :)

      Usuń
    2. składniki należy zwiększyć minimum o 1/4 :)

      Usuń
  10. Czy herbatnikow nie powinno byc 45 ?

    OdpowiedzUsuń
  11. Na wierzchu ciasta jest ziaren sezamu zamiast orzech można?

    OdpowiedzUsuń
  12. czy budyń słodzimy tak jak jest w przepisie czy wystarczy ta słodycz z chałwy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. budyniu nie słodzimy, bo ciasto będzie mega słodkie

      Usuń
  13. Zrobiłam. Ale w większej formie. Składniki x2. Pyszne, aczkolwiek dużo się nie da zjeść. Najlepsze było po 2 dniach, gdy dobrze się "przegryzlo". Sezam daje niesamowity efekt smakowy. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam a czy może być miej chałwy żeby nie było bardzo słodkie

    OdpowiedzUsuń
  15. Mam pytanie a budynie mają być takie na pół litra mleka czy te większe.

    OdpowiedzUsuń