wtorek, 21 marca 2017

Cielęcina w sosie chrzanowym



Delikatne mięso z cielęciny zapieczone w aromatycznym sosie chrzanowym. Proste, a zarazem eleganckie danie

Składniki:

  • około 1 1/2 kg karczku cielęcego (u mnie związany nitkami)
  • przyprawa zioła do mięs delikatnych
  • sól i pieprz
sos chrzanowy:
  • 1 łyżka chrzanu ostrego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka wody
  • sól i pieprz
dodatkowo:
  • szczypiorek do posypania




Przygotowanie:

Karczek cielęcy myjemy, osuszamy i nacieramy ziołamy do mięs delikatnych, solą i pieprzem oraz odstawiamy do zamarynowania na około 1 godz. Po tym czasie mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. Mięso pieczemy około 1,5 godz. W międzyczasie chrzan, śmietanę, mąkę i wodę dobrze mieszamy oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie cielęcinę zalewamy przygotowanym sosem i pieczemy jeszcze około 30 min. bez przykrycia.


Upieczony karczek cielęcy wyjmyjemy i kroimy w plastry, polewamy sosem i podajemy posypany szczypiorkiem. Cielęcina najlepiej smakuje z ziemniakami i ulubioną surówką.

Smacznego!




7 komentarzy:

  1. Nigdy sama nie robiłam sosu chrzanowego Musze wyprobowac Twój przepis Bardzo mi się podoba to danie

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie raz robiłam taki sos. Pyszny. A ja zapraszam do konkursu gdzie do wygrania jest zestaw do wypieków babeczek oraz tablica kredowa na przepisy. https://m.facebook.com/1870386083195861/photos/a.1870412193193250.1073741829.1870386083195861/1944132192487916/?type=3&source=48

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś wspaniałego Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń
  4. Cielęcinka to jedno z mięs, które bardzo lubię. Pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Coś wspaniałego Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię cielęcinę:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...