Chałwowiec z wiśniami


Puszyste, ciemne ciasto biszkoptowe nasączone nalewką wiśniową i przełożone masą budyniowo - chałwową. W środku kremu kryją się wiśnie, a całość posypana jest gorzką czekoladą. Po prostu niebo w gębie

Wymiary formy: 33x22 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 6 dużych jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli


krem chałwowy:
  • 400 g chałwy waniliowej
  • 3 budynie waniliowe
  • 3 szklanki mleka
  • 200 g masła
  • 3 łyżki cukru
dodatkowo:
  • nalewka wiśniowa lub kompot wiśniowy
  • wiśnie drylowane z nalewki lub z kompotu
  • starta, gorzka czekolada do posypania 



Przygotowanie:

Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy żółtka oraz przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy i powstałe ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 st. przez około 35 min. Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy do wystudzenia.



W międzyczasie przygotowujemy krem. Budynie mieszamy w szklance mleka. Dwie pozostałe szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i wlewamy do niego rozmieszany budyń. Całość zagotowujemy, przykrywamy i odstawiamy do wystudzenia. Następnie do miękkiego masła kruszymy chałwę i całość ucieramy. Dodajemy stopniowo budyń i dalej ucieramy masę na jednolity krem.



Masę dzielimy na trzy części. Potem biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Pierwszy nasączamy nalewką wiśniową i smarujemy 1/3 kremu. Na krem rozkładamy wydrylowane wiśnie. Przykrywamy je ponownie 1/3 kremu oraz drugim nasączonym blatem. Wierzch pokrywamy pozostałym kremem i posypujemy czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki, aby masa stężała.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

23 komentarze:

  1. To jest wręcz wybitne połączenie smaków. Poezja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie przekładane ciasta :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. brzmi jak poezja a wygląda jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciacho w sam raz dla mnie. Lubię wisienki z nalewki też -:) Jak zwykle piękna prezentacja.

    OdpowiedzUsuń
  5. To ciasto musi smakować obłędnie! aż ślinka cieknie na jego widok :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Obłędnie wygląda Twoje ciasto. To moje ulubione smaki. Właśnie wczoraj zjedliśmy moje ciasto z chałwą. A, tu proszę nowy pomysł na pyszne i z dodatkiem wiśni... oj, rozmarzyłam się :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny ten chałwowiec :-)Zapisuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Instrukcja dokładna jak dla mebli z Ikei - brawa, ja się skuszam

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pięknie, ale mam pytanie jak duża jest Twoja szklanka(ile ml)?

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobione, zjedzone, przepyszne :-) Dziękuję bardzo za przepis i pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  11. In my opinion it is very good that a blog like this exists. You can really learn a lot from it.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda mega apetycznie, zapisuję przepis. Dziękuję...

    OdpowiedzUsuń
  13. To ciasto to na dużą blaszkę czy na małą?

    OdpowiedzUsuń
  14. Budynie na 1/ 2 l mleka ?

    OdpowiedzUsuń