Ciasto makowo - kokosowe

Koleżanka zdradziła mi przepis na idealne ciasto świąteczne. Robi je co roku, a jej rodzina nie wyobraża sobie Świąt bez tego ciasta. Ten pyszny makowy wypiek przełożony budyniowym kremem kokosowym, idealnie sprawdzi się też na inne, rodzinne uroczystości

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

blaty makowe:
  • 10 białek
  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem kokosowy:
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 8 łyżek wiórków kokosowych
  • 1 żółtko
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła
poncz:
  • 100 ml likieru kokosowego lub adwokat
  • 100 ml przegotowanej wody
dodatkowo:
  • płatki kokosowe



Przygotowanie:

Składniki na ciasto makowe dzielimy na pół i pieczemy oddzielnie dwa blaty. Masło rozpuszczamy i studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, rozpuszczone masło i mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie wsypujemy mak i mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. Blaty pieczemy około 35 min. do suchego patyczka.



W międzyczasie przygotowujemy krem kokosowy. Jedną szklankę mleka gotujemy, a w drugiej mieszamy wiórka kokosowe, mąkę i żółtko. Mieszaninę wlewamy na gotujące mleko i mieszamy, aż powstanie budyń oraz odstawiamy do wystygnięcia. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy budyń. Blaty ciasta nasączmy likierem wymieszanym z wodą. Na pierwszy blat wykładamy połowę kremu, przykrywamy drugim blatem i rozsmarowujemy resztę kremu. Wierzch posypujemy płatkami kokosowymi. Ciasto wstawiamy do lodówki.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

49 komentarzy:

  1. to musi być niebo w gębie

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałości, właśnie zapisałam. Zrobię to cudo na święta. Dziękuję za przepis. Od wtorku przejdę na dietę ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie ciasta :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mam tylko jedno pytanko . Mak należy zmielic czy nie ?

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda baardzo apetycznie,przepis sobie zapiszę i wypróbuje któregoś dnia

    OdpowiedzUsuń
  6. znam i lubię, a w Twojej wersji prezentuje się bardzo elegancko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Musę zjeść,muszę to zjeeeść! ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy moge zrobić ciasto z całości składników i upiec najpierw jeden blat a poźniej drugi? Czy to ciasto wytrzyma ok35 min czekania? Czy lepiej zrobić dwie osobne porcje tj z 5 białek, 50g masła, 0,5szkl cukru itd?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. radziłabym zrobić dwa oddzielne ciasta. Chyba, że chcesz to możesz z całości składników upiec jedno ciasto, a później przekroić na dwa blaty. Tylko musisz wtedy pamiętać, że troszkę wydłuży się czas pieczenia. Najlepiej sprawdzać patyczkiem :)

      Usuń
    2. Mam pytanie,mąka pszenna czy ziemniaczana do masy kokosowej?

      Usuń
    3. Dokładnie jaka mąka?

      Usuń
  9. A co zrobić z resztą żółtek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można wykorzystać do czegoś innego, zrobić kruche ciasto albo użyć jako panierka :)

      Usuń
  10. A blaszka jaki wymiar? czy to jest na dużą blachę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wymiary formy podane są nad składnikami :) Pozdrawiam!

      Usuń
  11. Właśnie skończyłam robić placek. Poza jedną wpadką z mojej winy gdzie musiałam jedna porcję wyrzucić (zapomnialam dodać masło do ciasta):D placek wyszedł fantastyczny! Polecam!
    PS zrobiłam jednak dwa osobne blaty i na wierzch zamiast płatków kokosowych użyłam migdały;)
    Agnieszka K

    OdpowiedzUsuń
  12. Masło czy margaryna?

    OdpowiedzUsuń
  13. To ma być prawdziwe masło czy margaryna?

    OdpowiedzUsuń
  14. Na blaszke o wymiarach 24x34 to zrobić z 1,5 składników czy najlepiej podwoić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. składniki trzeba zwiększyć minimum o 1/3, możesz zrobić też z 1,5 porcji. Jeżeli podwoisz porcję to wydaje mi się, że będzie to za dużo :)

      Usuń
  15. Zrobiłam. Z żółtek zrobiłam adwokata. Ciasto rewelacyjnie pyszne. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  16. właśnie upiekłam biszkopty ,ale coś mi nie wyrosły


    OdpowiedzUsuń
  17. Czego można użyć zamiast likieru do nasaczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz nasączyć wodą rozmieszaną z aromatem lub herbatą :)

      Usuń
  18. Czy można taki biszkopt upiec i zamrozić a za tydzień zrobić całe ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  19. mozna dodac kupiony mak niebieski mielony? czy to koniecznie musi byc suchy?

    OdpowiedzUsuń
  20. Zrobilam ale juz wiem że krem trzeba zrobić podwójnie bo jest mało

    OdpowiedzUsuń
  21. Mój krem wychodzi za rzadki co robić, dodać żelatynę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czy aby na pewno był robiony wg przepisu, oczywiście można spróbować ratować żelatyną

      Usuń
    2. Czy mozna dodać zapobiegawczo mąkę ziemniaczna i ile?

      Usuń
  22. A można zrobić z takiego gotowego maku z puszki? Ale wtedy jakie składniki?

    OdpowiedzUsuń
  23. Czym można jeszcze posypać ciasto zamiast płatków kokosowych?

    OdpowiedzUsuń
  24. Mam podobny przepis, ale piekę jeden blat w tortownicy i kroję na 3 części, bez nasączania. Krem z mąką krupczatką.
    Przekładam blaty kremem, smaruję odrobinę wierzch , zamykam w tortownicy i zalewam ubitą śmietaną z żelatyną.Boki smaruję kremem i posypuję wiórkami kokosowymi. Wierzch dekoruję kulkami rafaello, resztą kremu lub bitą śmietaną. Wychodzi cudowny tort.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy krem nie wychodzi za luźny? Czy mąka krupczatka wystarczy zamiast mąki pszennej czy trzeba dodać mąki ziemniaczanej?

      Usuń