Grzybowa polana

Prosta, warstwowa sałatka podana w formie torcika - polany, na której są pieczarki. Na stole wytwornie się prezentuje i wspaniale smakuje. Można ją skomponować z dowolnych składników

Średnica formy: 28 cm

Składniki:

  • duży słoik marynowanych pieczarek (900 g)
  • 2 średnie marchewki
  • 3 średnie ziemniaki
  • 4 jajka
  • 3 średnie ogórki konserwowe lub kiszone
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 150 g żółtego sera
  • sól i pieprz
  • papryka słodka
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku, pietruszki lub koperku
  • 250 ml majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • olej do smażenia



Przygotowanie:

Majonez mieszany z jogurtem, solą i pieprzem do smaku. Marchewkę, ziemniaki gotujemy i obieramy ze skórki. Gotujemy także na twardo jajka. Natomiast kurczaka kroimy na drobne kawałki, solimi, pieprzymy, posypujemy papryką słodką i smażymy na oleju. Pieczarki odsączamy z zalewy. Potem kroimy w kostkę ziemniaki i jajka, a marchewkę, ogórki i ser ścieramy na dużych oczkach tarki (osobno każdy składnik).



Następnie tortownicę wykładamy folią spożywczą i na jej dnie układamy odsączone pieczarki, ogonkami do góry. Posypujemy je obficie szczypiorkiem i pietruszką. Na to rozkładamy marchewkę i smarujemy cienką warstwą sosu majonezowego. Potem układamy warstwę ziemniaków.



Na ziemniaki dajemy usmażone i wystudzone mięso, które smarujemy znów majonezem. Kolejne warstwy to ogórki i jajka. Na koniec rozkładamy ser i pokrywamy go majonezem - każdą warstwę lekko dociskamy. 



Tak przyrządzoną sałatkę odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia sałatkę wykładamy z formy. Przykładamy duży talerz, odwracamy blaszkę, zdejmujemy obręcz tortownicy i ostrożnie ściągamy folię. Ozdabiamy boki koperkiem.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

12 komentarzy:

  1. Istne cudo. Pięknie i bardzo smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Za tą sałatkę zabieram się już od dłuższego czasu i nie mogę się zabrać. Polecił mi ktoś taką, albo podobną na rodzinnej imprezie :) Wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam tę sałatkę - uczta dla podniebienia :). Wizualnie prezentuje się oszałamiająco. Polecam i zapraszam zainteresowanych na degustację :):):). PS. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłam sałatka przepyszna

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudnie się prezentuje i wyśmienicie smakuje. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja rodzinka bardzo lubi tą sałatkę, polecam....

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniale wygląda i zapewne tak smakuje....

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie się prezentuje i jest pyszna...

    OdpowiedzUsuń