Kotlety kalafiorowe

Pyszne bezmięsne kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej, idealne nie tylko na piątkowy obiad

Ilość: około 12 sztuk

Składniki:
  • 1 kalafior
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej + 1 szklanka wody
  • 4 łyżki startego sera żółtego
  • 1 jajko
  • sól i pieprz



Przygotowanie:

Kaszę jaglaną wsypujemy na gotującą się wodę. Pod koniec gotowania, jak kasza wypije prawie całą wodę, wyłączamy i zestawiamy. Kasza wchłonie resztę wody i dojdzie. Jaglankę odstawiamy do ostygnięcia. Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia.



Kalafiora rozmiażdżamy przy pomocy widelca (jeżeli kalafior ma dużo wody to go odsączamy). Do miski przekładamy kaszę, kalafiora, ser żółty i wbijamy jajko. Mieszamy wszystkie składniki oraz doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotlety i panierujemy w bułce tartej.



Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia z obu stron.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

12 komentarzy:

  1. pysznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  2. takich kotletów jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kalafior uwielbiam w każdej postaci ale kotletów jeszcze nie jadłam. Chętnie wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  4. czesław piotr17 czerwca 2017 14:45

    zrobiłem super ...tylko wprowadziłem małą modyfikację bo się rozpadały...mianowicie dodałem jeszcze jedno jajko i łyżkę mąki (w moim przypadku gryczanej), a panierowałem w otrębach owsianych ,smażyłem na oleju kokosowym

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jadłam takich a prezentują się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rozwalają się. Przez dodanie kaszy piją tłuszcz. Nie polecam.

    OdpowiedzUsuń