Lewitujące owoce

Puszysty biszkopt z masą jogurtową i unoszącymi się w galaretce owocami winogrona. Dzięki przezroczystej galaretce ciasto wygląda oryginalnie i efektownie


Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 niecała łyżeczka proszku do pieczenia
masa jogurtowa:
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 1 galaretka przezroczysta
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 200 ml wrzątku


dodatkowo:
  • 3 galaretki przezroczyste
  • 1 l wrzątku
  • około 300 g winogron jasnych



Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, po jednym żółtku oraz wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę włożoną papierem do pieczenia oraz wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 20 min. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia.



1 galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Jogurt naturalny miksujemy z zimną galaretką. Tężejącą masę jogurtową wykładamy na biszkopt. W międzyczasie 3 galaretki rozpuszczamy w 1 l wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Na zastygniętą masę jogurtową wylewamy tężejącą przezroczystą galaretkę. Winogrona myjemy, osuszamy i układamy na galaretce (musi być na tyle stężała, aby winogrona się w niej nie utopiły, ale też lepka, aby się do niej przykleiły i lekko zanurzyły). Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.



Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

13 komentarzy:

  1. Rewelacyjne ciasto, a ta przezroczysta galaretka prezentuje się fenomenalnie :) Szukałam już jej w sklepach, ale nie było...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu popatrz w leclercu lub carrefour :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Galaretka trudna do dostania, a szkoda bo świetnie wygląda na deserach, ciasto piękne i takie niby inne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ta galaretka to dość świeży produkt, dlatego jest trudno dostępna, ale można znaleźć takie firmy Winiary przezroczyste i Dr.Oetkera krystaliczne :) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Ale fajny pomysł, ciasto wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taką przezroczystą galaretkę można wykonać samemu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że można zrobić z połączenia wody, cukru i żelatyny :) Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Żeby związać 1l płynu słodkiego lub bez smaku wystarczą 3 dag żelatyny. Natomiast żeby związać 1l płynu słonego lub kwaśnego należy użyć 4-5 dag żelatyny.

      Usuń
  5. gdzie kupić taką galaretkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja kupiłam w leclercu, ale wiem, że też są w carrefour :) Pozdrawiam!

      Usuń
  6. faktycznie z ta galaretka ciasto wyglada niesamowicie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń