Sałatka warstwowa z fasolką szparagową

Warzywna sałatka warstwowa z fasolką szparagową, pomidorem, kukurydzą, papryką i sosem śmietanowym. Znakomicie sprawdzi się na kolację i do wędliny

Składniki:

  • około 500 g fasoli szparagowej masłowej
  • 1 duży pomidor
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 zielona papryka
sos śmietanowy:
  • 5 łyżek śmietany 12%
  • sos sałatkowy ziołowo - koperkowy
  • sól i pieprz



Przygotowanie:

Fasolkę myjemy, obieramy, kroimy na 2 - 3 cm kawałki i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowaną odsączamy i pozostawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie śmietanę mieszamy z sosem sałatkowym i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na dno miski wykładamy fasolkę szparagową, rozsmarowujemy 1/2 sosu śmietanowego.



Układamy pokrojonego w kostkę pomidora. Następnie wsypujemy odsączoną z zalewy kukurydzę.



 Wykładamy resztę sosu. Na wierzch dajemy pokrojoną w kostkę zieloną paprykę.

 

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 komentarze:

  1. Taka warstowowa sałatka jest najlepsza :)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam fasolkę szparagową :) Bardzo apetyczna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoje sałatki są najlepsze

    OdpowiedzUsuń
  4. super :) jeszcze nie robiłam sałatki z fasolką :)

    OdpowiedzUsuń