Murzynek kokosowy




Znakomity klasyczny murzynek przełożony kremem kokosowym. Idealnie sprawdzi się do kawy i herbaty

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

  • 10 jajek
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody
  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek kakao
krem kokosowy:
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 8 łyżek wiórków kokosowych
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła
poncz:
  • 100 ml likieru kokosowego lub adwokat
  • 100 ml przegotowanej wody
dodatkowo:
  • wiórki kokosowe




Przygotowanie:

Składniki na ciasto dzielimy na pół i pieczemy dwa blaty. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo wsypujemy cukier. Następnie cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, wlewamy małym strumieniem olej i wodę oraz partiami wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 30 min. do suchego patyczka.


W międzyczasie przygotowujemy krem kokosowy. Jedną szklankę mleka gotujemy, a w drugiej mieszamy wiórki kokosowe, mąkę i żółtko. Mieszaninę wlewamy na gotujące mleko i mieszamy, aż powstanie budyń oraz odstawiamy do wystygnięcia. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy budyń. Blaty ciasta nasączmy likierem wymieszanym z wodą. Na pierwszy blat wykładamy 2/3 kremu, przykrywamy drugim blatem i rozsmarowujemy resztę kremu. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.


Smacznego!




Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

8 komentarzy:

  1. Bardzo smakowicie wygląda : Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne ciasto! Murzynka często piekła moja mama więc mam do niego sentyment...a kokos uwielbiam więc jak dla mnie super połączenie 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne ciacho, idealne na weekend do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Murzynek jest pyszny sam w sobie, a z takim kremem kokosowym musi smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń