Szarlotka z dynią

Bardzo prosta w przygotowaniu szarlotka na kruchym cieście z dodatkiem dyni

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki 
  • 100 g masła
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
  • 8 dużych jabłek
  • 3 szklanki dyni starej na drobnych oczkach
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki bułki tartej



Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, dodajemy pokrojone masło, żółtka i śmietanę. Zagniatamy jednolite ciasto i dzielimy je na dwie części (1/3 ciasta i 2/3 ciasta) oraz schładzamy w lodówce. Jabłka myjemy, wydrążamy środki nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wyjmujemy większy kawałek ciasta, wylepiamy nim dno blachy nakłuwamy widelcem i posypujemy łyżką bułki tartej. Na spód wykładamy jabłka wymieszane z dynią i resztą bułki tartej.



Mniejszy kawałek ciasta rwiemy na kawałki i układamy na wierzchu. Przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 st. przez około 45 minut.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 komentarze: