czwartek, 7 grudnia 2017

Napoleonka w 15 minut



Znakomite ciasto bez pieczenia na krakersach z kremem budyniowym. Robi się je bardzo szybko, zawsze wychodzi i każdemu smakuje

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

  • 1 l mleka
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy
  • dodatkowo:
  • około 250 g krakersów
  • cukier puder do oprószenia




Przygotowanie:

Do 500 ml mleka wsypujemy mąkę, proszek budyniowy i dodajemy żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Resztę mleka zagotowujemy z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Na wrzące mleko małym strumieniem wlewamy wcześniej przygotowaną mieszaninę. Całość mieszamy, aby się nie przypaliło i gotujemy do zgęstnięcia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na spodzie układamy warstwę krakersów. Następnie wykładamy ciepły krem i przykrywamy drugą warstwą krakersów. Ciasto wstawiamy do lodówki. Przed podaniem napoleonkę oprószamy cukrem pudrem.


Smacznego!




12 komentarzy:

  1. moje ulubione ciastko

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, ten krem... Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię napoleonkę na krakersach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hahahahaa 15 minut ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. A jakie to masło? 83% ??

    OdpowiedzUsuń
  6. A jakie krakersy? Takie normalne? One sa slonawe...czy jakies inne a ja o nich nie wiem? Serio sie pytam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zwykłe słone krakersy, znakomicie przełamują słodycz ciasta :)

      Usuń
    2. krakusy, na pierwszy rzut oka nie pasuja - ale kombinacja ta jest boska, znam ja od lat

      Usuń
    3. Witam dziś robilam ciasto i powiem Pani ze zamiast waniliowego budyniu dalam śmietankowy a do tego jeszcze przypieczone migdały dodałam do masy i smakuje bardzo dobrze pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Budyń duży czy mały i czy z cukrem?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...