czwartek, 7 grudnia 2017

Napoleonka w 15 minut



Znakomite ciasto bez pieczenia na krakersach z kremem budyniowym. Robi się je bardzo szybko, zawsze wychodzi i każdemu smakuje

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

  • 1 l mleka
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy
dodatkowo:
  • około 250 g krakersów
  • cukier puder do oprószenia




Przygotowanie:

Do 500 ml mleka wsypujemy mąkę, proszek budyniowy i dodajemy żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Resztę mleka zagotowujemy z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Na wrzące mleko małym strumieniem wlewamy wcześniej przygotowaną mieszaninę. Całość mieszamy, aby się nie przypaliło i gotujemy do zgęstnięcia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na spodzie układamy warstwę krakersów. Następnie wykładamy ciepły krem i przykrywamy drugą warstwą krakersów. Ciasto wstawiamy do lodówki. Przed podaniem napoleonkę oprószamy cukrem pudrem.


Smacznego!




35 komentarzy:

  1. moje ulubione ciastko

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, ten krem... Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię napoleonkę na krakersach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hahahahaa 15 minut ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. A jakie to masło? 83% ??

    OdpowiedzUsuń
  6. A jakie krakersy? Takie normalne? One sa slonawe...czy jakies inne a ja o nich nie wiem? Serio sie pytam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zwykłe słone krakersy, znakomicie przełamują słodycz ciasta :)

      Usuń
    2. krakusy, na pierwszy rzut oka nie pasuja - ale kombinacja ta jest boska, znam ja od lat

      Usuń
    3. Witam dziś robilam ciasto i powiem Pani ze zamiast waniliowego budyniu dalam śmietankowy a do tego jeszcze przypieczone migdały dodałam do masy i smakuje bardzo dobrze pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Budyń duży czy mały i czy z cukrem?

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda świetnie a co najważniejsze bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu!

    OdpowiedzUsuń
  9. Musi być pyszna i w 15 min coś dla mnie . Uwielbiam dobrze używać czasu .

    http://tylko100procent.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakie masło? Margaryna?

    OdpowiedzUsuń
  11. Moja rada 😀 jak już wlejecie do zagotowanego mleka mleko z mąką to w trakcie gestnienia mieszajcie mikserem takim jak się w ręce trzyma. Masa wychodzi gładziutka

    OdpowiedzUsuń
  12. Dany przepis na jaką blaszkę? (Rozmiar)

    OdpowiedzUsuń
  13. wymiar podany jest nad składnikami :)

    OdpowiedzUsuń
  14. A czy nie potrzebna jest mąką ziemniaczana bo mi się od wczoraj nie scisnela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dodane jest dużo mąki, żółtka i proszek budyniowy, mąki ziemniaczanej już nie potrzeba. Jednak masa musi się zagotować, mąka nie może być wyczuwalna w smaku :)

      Usuń
    2. Smakuje pysznie nie czuć mąki zagotowalo się nie wiem co nie tak zrobiłam:(

      Usuń
    3. a masło użyła Pani dobrej jakości? ciężko mi powiedzieć co poszło nie tak, ja robiłam to ciasto wielokrotnie, masę gotowałam i przekładałam też w innych ciastach i nigdy nie miałam problemu :)

      Usuń
  15. Mi niestety też nie związało, 7 h godzin w lodówce i rzadkie :(

    OdpowiedzUsuń
  16. U mnie też lipa nie ścięte. Masło B.dobrej jakości, zagotowana masa. Stało w temp. ok 2 stopni. Na szczęście synowi konsystencja nie przeszkadza, bo jedynie łyżka mozna nakładać. Za kilka dni zrobię drugie podejście tylko dodam 2budyni

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja robię na Palmie a jak nie mam budyniu to dodaję 2 łyżki kartoflanki i nie wyszło mi nigdy rzadkie. Przecież tam jest szklanka mąki, to już ta ilość powinna nieźle zagęścić. Może właśnie rodzaj mąki ma znaczenie? Ja mam zwykle tortową.

    OdpowiedzUsuń
  18. W opisie jest podana mąka pszenna a w komentarzu pani napisała że dodała mąkę tortów , to której najlepiej użyć?

    OdpowiedzUsuń
  19. ćzy można dodać kieliszek wódki ?

    OdpowiedzUsuń

  20. Anonimowy10 lutego 2018 12:02
    W opisie jest podana mąka pszenna a w komentarzu pani napisała że dodała mąkę tortów , to której najlepiej użyć?

    Odpowiedz
    Odpowiedzi

    Gabriela Borowiec10 lutego 2018 12:44
    mąka tortowa to mąka pszenna
    Ale jest różnica między mąką tortową a pszenną.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mąka pszenna typ 450 czyli mąka tortowa, dostępna wszędzie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...