Żeberka na kiszonej kapuście

Soczyste i aromatyczne żeberka pieczone na kiszonej kapuście to znakomita propozycja na niedzielny obiad

Składniki:

  • około 1 1/2 kg żeberek
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • papryka słodka
  • majeranek
  • pieprz ziołowy
  • pieprz czarny
  • sól
  • 1 łyżka smalcu



Przygotowanie:

Kiszoną kapustę obgotowujemy. W międzyczasie cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i podsmażamy na smalcu. Żeberka myjemy, osuszamy i nacieramy papryką słodką, solą, pieprzem, majerankiem i pieprzem ziołowym. Kapustę mieszamy z podsmażoną cebulą z czosnkiem, majerankiem, papryką słodką i pieprzem czarnym. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wciskamy żeberka. Tak przygotowane mięso wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy pod przykryciem około 80 min. Następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze około 10 min. Żeberka na kiszonej kapuście podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 komentarze: