Wiśniowiec bez pieczenia

Hit w sezonie wiśniowym - czyli pyszne i proste ciasto z wiśniami, galaretką i masą serową

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 250 ml wrzątku
  • 3 galaretki agrestowe
dodatkowo:
  • 1 kg wiśni
  • 3 galaretki wiśniowe
  • około 200 g herbatników



Przygotowanie:

Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników. Galaretki agrestowe rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Ciągle miksując dodajemy ser z wiaderka i lekkim strumieniem wlewamy zimną galaretkę agrestową. Masę serową wykładamy na herbatniki i wstawiamy do lodówki do stężenia. 



W międzyczasie wiśnie myjemy, drylujemy i gotujemy na małym ogniu. Owoce muszą puścić sok, ale nadaj mają być jędrne. Następnie wsypujemy galaretki wiśniowe i mieszamy do rozpuszczenia. Zimne wiśnie wykładamy na zastygniętą masę serową i wstawiamy do stężenia.


Smacznego!




Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

25 komentarzy:

  1. Ile wody do wiśni, czy dodać cukier,galaretki wsypać w proszku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak jak w przepisie, proszę czytać uważnie :) same wiśnie bez wody i cukru, a galaretki wsypujemy :)

      Usuń
  2. przymierzam się do tego ciasta, ale bez cukru będzie słodkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to zależy jak słodkie ciasta lubicie, wg mnie z cukrem będzie za słodkie. Galaretki mają wystarczającą ilość cukru w sobie :)

      Usuń
    2. Tak bo galaretka jest słodka

      Usuń
  3. Bardzo lubię takie ciasta bez pieczenia :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A wersja fit?? Czym mozna zastapic smietane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz dodać jogurt, ale po ubiciu śmietanki masa nabiera lekkości. Nie wiem czy taki efekt uzyskasz z jogurtem, ale w smaku powinno być dobre :)

      Usuń
    2. A maliny mogą być?

      Usuń
  5. 3 galaretki rozpuszczamy w jednej szkl.wody?

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto jest pyszne wczoraj robiłam dziś próbuje wszystko wg przepisu jest dość słodkie jedynie do masy serowej dosypalam troszkę cukru pudru bo mój ser był mało słodki pomimo 3 galaretek szkoda że nie mogę dodać zdjęcia ale z czystym sercem polecam ����

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasteczko pyszne. Nie trzeba dodawać cukru, bo galaretki są słodzone. Moja rodzina je uwielbia. Robię wiśnie do słoików, żeby nie trzeba było czekać na sezon wiśniowy. Polecam serdecznie. Raz spróbujesz, a zakochasz się w tym ciasteczku. Po prostu PYCHA.

    OdpowiedzUsuń
  8. Chciałem tylko zapytać o te wiśnie w galarecie.poprostu wsypuję galaretki do wiśni z tym sokiem co puściły i wymieszać do rozpuszczenia się galaretki?czy mam wymieszać galaretkę w winie i po ostudzeniu wylać z wisniami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. galaretki wsypujemy do wiśni i mieszamy do rozpuszczenia, wina nie dodajemy, robimy tak jak w przepisie

      Usuń
  9. Jak długo mniej więcej mają gotować się wiśnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kilka minut, żeby się nie rozpadły. Najlepiej kontrolować

      Usuń
  10. Ogólnie ciasto wyszło, w smaku pycha, jedyny minus że galaretka ta na górze z wiśniami jest trochę gumowata ciężko się przebić przez nią... Nie wiem czy wam też tak wyszło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro wyszło gumowate, to może wiśnie puściły mało soku, były "suche" przez co zostało za dużo wysypanej galaretki

      Usuń
  11. Czy może być kompot i sok z wiśni i tylko do tego galaretki dodać.

    OdpowiedzUsuń
  12. Proszę wymiary blaszki

    OdpowiedzUsuń