tag:blogger.com,1999:blog-1589522463436930538.post2227990610720500505..comments2024-03-28T16:47:58.109+01:00Comments on Obżarciuch: Barszcz ukraińskiObżarciuchhttp://www.blogger.com/profile/15027195344973245170noreply@blogger.comBlogger9125tag:blogger.com,1999:blog-1589522463436930538.post-11437133629560865972022-03-05T13:10:16.617+01:002022-03-05T13:10:16.617+01:00Uwielbiamy barszcz ukraiński, twój prezentuje się ...Uwielbiamy barszcz ukraiński, twój prezentuje się bardzo apetycznie.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1589522463436930538.post-25253713844843044442021-10-15T10:40:09.271+02:002021-10-15T10:40:09.271+02:00Właśnie taki barszczyk jadłam na Ukrainie i był ba...Właśnie taki barszczyk jadłam na Ukrainie i był bardzo dobry. Polecam przepis.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1589522463436930538.post-71237247530148713032017-05-24T02:12:46.953+02:002017-05-24T02:12:46.953+02:00Uwielbiam barszcz ukraiński, ale gotuję go bez mi...Uwielbiam barszcz ukraiński, ale gotuję go bez mięsa na samych warzywach i jest znakomity. 1/2 do 3/4 kg buraków gotuję w skórce ok 40 min. i odstawiam do wystudzenia. Warzywa /jak w przepisie wyżej + cebula i kawałek białej części pora/ kroję w słomkę i podduszam chwilę na maśle, a po chwili podlewam niewielką ilością wody i gotuję pod przykryciem ok. 10 min., dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną kapustę, dolewam gorącej, przegotowanej wody tyle, aby przykryła warzywa, solę /ostrożnie/, następnie wcześniej ugotowaną fasolę razem z wodą, w której się gotowała /wodę z moczenia fasoli wymieniam na świeżą/. Gdy ziemniaki zmiękną, dodaję sok z połowy cytryny /lub zakwas z buraków/łyżeczkę cukru, zaprawiam zupę niewielką ilością mąki, gotuję ok. 2 min. i wyłączam gaz. Dodaję ugotowane wcześniej, obrane ze skórki, starte buraki, śmietanę i roztarty z solą ząbek czosnku. Doprawiam do smaku solą cukrem i sokiem z cytryny. Barszcz powinien się "przegryźć" co najmniej 1/2 godz., ale nie powinno się go zagotować, bo straci swój piękny kolor.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/02298203852171711892noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1589522463436930538.post-30068545914924185462014-04-07T13:19:36.034+02:002014-04-07T13:19:36.034+02:00podstawa to mięso wołowe a nie wieprzowe podstawa to mięso wołowe a nie wieprzowe Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1589522463436930538.post-86923081793152643142014-01-07T16:15:12.160+01:002014-01-07T16:15:12.160+01:00Mieszkają u mnie rodowici Ukraińcy i od czasu do c...Mieszkają u mnie rodowici Ukraińcy i od czasu do czasu gotują barszcz ukraiński. Ten przepis, który prezentuje Obżarciuch jest, jak najbardziej zgodny z przepisami tradycyjnymi. Brak fasoli w barszczu to po prostu niekompetencja i niekonsekwencja kulinarna. To, że bywa tłusty jest przede wszystkim wynikiem wkładu mięsnego, jakim z reguły są żeberka wieprzowe:) Ale jeśli potrawa na zimowe dni to.... musi być tłusta. Jeśli komuś taki stan nie odpowiada, musi wybrać inna potrawę. Nie lubię np. pizzy, bo zanim ją zjem w restauracji przez 5-8 minut serwetkami zdejmuję tłuszcz kładąc je na wierzchu i naciskając lekko. W domu pizzę robię inaczej, nie zbieram tłuszczu a jedyne co zbieram, to pozostałości z lodówki aby wzbogacić smak i wygląd mojego krążka. Sama jej nie jem , ale moje dzieci za nią przepadają.Pozdrawiam wszystkich smakoszy.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1589522463436930538.post-431212349390217002013-11-28T22:03:45.551+01:002013-11-28T22:03:45.551+01:00Bardzo fajny przepis. Z fasola czy bez jest rewela...Bardzo fajny przepis. Z fasola czy bez jest rewelacja, proponuje rowniez przetestowac z kasza jaglana, wyszedl pycha. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1589522463436930538.post-38041197069551599752013-11-24T14:48:08.914+01:002013-11-24T14:48:08.914+01:00Super barszczyk,również gotuję z fasolą,jest pyszn...Super barszczyk,również gotuję z fasolą,jest pyszny.Na Ukrainie dają bardzo dużo mięsa/dla mnie był za tłusty/Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1589522463436930538.post-75679335554743420742013-10-14T08:04:09.712+02:002013-10-14T08:04:09.712+02:00dziwnym trafem byłem na Ukrainie i jadłem tam bars...dziwnym trafem byłem na Ukrainie i jadłem tam barszcz z fasolą, chyba ktoś tu sie mało zna :) również pozdrawiam Obżarciucha!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1589522463436930538.post-88919833798441003392013-10-11T10:12:06.488+02:002013-10-11T10:12:06.488+02:00Jeśli chodzi o barszcze z Ukrainy to na pewno niem...Jeśli chodzi o barszcze z Ukrainy to na pewno niema w nich fasoli. PozdrawiamAnonymousnoreply@blogger.com