tag:blogger.com,1999:blog-1589522463436930538.post9187915156313068806..comments2024-03-28T19:00:23.239+01:00Comments on Obżarciuch: Piróg biłgorajskiObżarciuchhttp://www.blogger.com/profile/15027195344973245170noreply@blogger.comBlogger37125tag:blogger.com,1999:blog-1589522463436930538.post-67323040036565293692024-01-17T21:05:24.097+01:002024-01-17T21:05:24.097+01:00Zrób sobie pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami,...Zrób sobie pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami, zapewniam, lepsze niż z serem Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1589522463436930538.post-70769326587493183282023-12-22T14:38:32.765+01:002023-12-22T14:38:32.765+01:00Tak dusimy za pomocą tłuczka do ziemniaków Tak dusimy za pomocą tłuczka do ziemniaków Obżarciuchhttps://www.blogger.com/profile/15027195344973245170noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1589522463436930538.post-8635519494589483022023-12-22T14:37:38.035+01:002023-12-22T14:37:38.035+01:00Może być Może być Obżarciuchhttps://www.blogger.com/profile/15027195344973245170noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1589522463436930538.post-44528111324046791302023-12-10T18:24:49.806+01:002023-12-10T18:24:49.806+01:00pytanko, te ziemniaki, to tłuczemy, czy jak?
pytanko, te ziemniaki, to tłuczemy, czy jak?<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1589522463436930538.post-49511173862738141882023-12-10T18:23:02.979+01:002023-12-10T18:23:02.979+01:00a nie może być jeden gatunek tej kaszy gryczanej, ...a nie może być jeden gatunek tej kaszy gryczanej, drobnej nigdy nie widziałam w sumieAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1589522463436930538.post-61396822355932826532023-12-04T20:44:37.838+01:002023-12-04T20:44:37.838+01:00Kasza gryczana gruba - całe ziarna, kasza gryczana...Kasza gryczana gruba - całe ziarna, kasza gryczana drobna - kasza łamanaObżarciuchhttps://www.blogger.com/profile/15027195344973245170noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1589522463436930538.post-77327736669645855062023-12-04T20:37:37.188+01:002023-12-04T20:37:37.188+01:00Żyję już trochę na tym świecie ale jeszcze nie wid...Żyję już trochę na tym świecie ale jeszcze nie widziałam kaszy gryczanej grubej i drobnej. W sklepach jest palona i biała. Natomiast gruba i drobna jest jeczmienna. Wię jak to jest z tą kaszą?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1589522463436930538.post-64842203871036027832023-03-17T23:23:32.246+01:002023-03-17T23:23:32.246+01:00No właśnie tak robiła moja mama dokładnie i nie w ...No właśnie tak robiła moja mama dokładnie i nie w foremce tylko w skórce z odrobiną drożdży, wygladal jak duzy okrągly chleb <br />Był bardzo smaczny<br />A mieszkała koło Lwowa <br />Dziękuję za przypomnienie przepisuAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1589522463436930538.post-78473960583206662352022-12-08T16:45:52.075+01:002022-12-08T16:45:52.075+01:00Ja natomiast podaję usmażony na maśle z sosem piec...Ja natomiast podaję usmażony na maśle z sosem pieczarkowym, grzybowym lub z maślaków z surówka z kiszonej kapusty Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1589522463436930538.post-57087569633356786932022-02-22T15:03:41.038+01:002022-02-22T15:03:41.038+01:00DZiekuję za ten przepis z pewnością z niego skorzy...DZiekuję za ten przepis z pewnością z niego skorzystam w najbliższą sobotę.Naszyjniki dla parhttp://zezoon.pl/lancuszki-dla-par/124-naszyjniki-stalowe-dla-par.htmlnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1589522463436930538.post-16511850967606526342022-02-16T10:16:09.970+01:002022-02-16T10:16:09.970+01:00Ten przepis jest bardzo dobry. Ten przepis jest bardzo dobry. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1589522463436930538.post-29125106942621760872020-12-20T14:55:21.189+01:002020-12-20T14:55:21.189+01:00ale trzeba zauwazyc ze kazdy modyfikuje sobie ten ...ale trzeba zauwazyc ze kazdy modyfikuje sobie ten przepis ...ile rodzin tyle roznych odmian ...najwazniejsze ze smakujeAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/08005401889878041184noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1589522463436930538.post-57105175290090676882020-12-20T14:53:40.097+01:002020-12-20T14:53:40.097+01:00ja uwielbiam usmazyc na maselku jak juz zimny...ja...ja uwielbiam usmazyc na maselku jak juz zimny...ja jadam z ketchupemAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/08005401889878041184noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1589522463436930538.post-6224753821078790722020-12-20T14:52:14.449+01:002020-12-20T14:52:14.449+01:00pyszne...a najlepsze odsmazone na maselku...pyszne...a najlepsze odsmazone na maselku...Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08005401889878041184noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1589522463436930538.post-85178440901152240202020-11-28T09:20:04.223+01:002020-11-28T09:20:04.223+01:00Moja mama zawsze dodawała jeszcze podsmażoną cebul...Moja mama zawsze dodawała jeszcze podsmażoną cebulkę ;) Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1589522463436930538.post-72887254123393798972019-03-31T04:20:51.336+02:002019-03-31T04:20:51.336+02:00Pychota...piroga robię w cieście drożdżowym w kszt...Pychota...piroga robię w cieście drożdżowym w kształcie podłużnego chleba.Można go jeść na ciepło z kwaśną śmietaną lub na zimno z masłem.Prawdziwy piróg powinien mieć zamiast smalcu usmażony w kostkę boczek wędzony.Pochodzę z Biłgoraja i ten przysmak je już czwarte pokolenie.Irmahttps://www.blogger.com/profile/05168935971653008094noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1589522463436930538.post-72827630773151326862019-01-06T22:33:41.797+01:002019-01-06T22:33:41.797+01:00Skórka z ciasta to podstawa :)Skórka z ciasta to podstawa :)moblunihttps://www.blogger.com/profile/05636955363870189869noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1589522463436930538.post-49353807021890288762018-05-10T19:18:02.357+02:002018-05-10T19:18:02.357+02:00jest 2 przepisy na piróg biłgorajski, jeden z kasz...jest 2 przepisy na piróg biłgorajski, jeden z kaszą wsypywaną na gorące ziemniaki, a drugi z gotowaną kaszą :) Oba przepisy są wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych i oba są robione w Biłgoraju:)Obżarciuchhttps://www.blogger.com/profile/15027195344973245170noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1589522463436930538.post-75640907113633056562018-05-10T18:52:02.062+02:002018-05-10T18:52:02.062+02:00Nie wiem skąd ten przepis ale w Biłgoraju nikt nie...Nie wiem skąd ten przepis ale w Biłgoraju nikt nie bawi się w takie skomplikowane czynności.Ziemniaki gotuje się do miękkości i odcedza ale nie za bardzo dokładnie. Na gorące ziemniaki wsypuje się kaszę, najlepiej łamaną i owija kocem. Zostawia się na kilka godzin, żeby się kasza zaprzyla. Ja zwykle robię to wieczorem i rano jest gotowe. Do ciepłej masy dodaję masło , twaróg, śmietanę i dużo pieprzu ziołowego.Można dodać też mięty. Oczywiście sól do smaku. Można owinąć skórką z ciasta półkruchego. PolecamAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1589522463436930538.post-21720129489297659002018-02-23T15:35:44.225+01:002018-02-23T15:35:44.225+01:00Kaszę ugotuj w przeddzień, a gdy prawie wypije wod...Kaszę ugotuj w przeddzień, a gdy prawie wypije wodę "wstaw po pierzynkę" - dokładnie otulając garnek. Wchłonie pozostałą wodę. Farszem można napełniać ciasto drożdżowe i robić : bułki, pieróg / piróg w foremce podłużnego prodiża, keksówce ... Polecam. Ale proponuję pożeglować po internecie gdyż wersji tych pirogów / pierogów z Lubelszczyzny i Podkarpacia jest spory wybór. Powodzenia, smacznego'u.ireneuszhttps://www.blogger.com/profile/09848273911677679020noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1589522463436930538.post-41066077726330375932018-02-19T21:58:07.607+01:002018-02-19T21:58:07.607+01:00Oczywiście może być kasza gruba czyli całe ziarna,...Oczywiście może być kasza gruba czyli całe ziarna, a drobna to kasza gryczana łamana (połówki ziaren). Kasza palona "brązowa" dostępna wszędzie i niepalona o kremowo - zielonkawym kolorze, jest delikatniejsza w smaku od kaszy palonej :)Obżarciuchhttps://www.blogger.com/profile/15027195344973245170noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1589522463436930538.post-1705186358464212812018-02-19T19:12:05.698+01:002018-02-19T19:12:05.698+01:00Na pewno zrobię, uwielbiam zapiekanki i ziemniaki ...Na pewno zrobię, uwielbiam zapiekanki i ziemniaki i kaszę. Ale nie wiedziałam, że ziarna gryczanej mogą być różnej wielkości? Poza tym palona czy może być niepalona kasza?ambetulahttps://www.blogger.com/profile/07791482782626274098noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1589522463436930538.post-10317664047199201212018-02-19T11:22:23.000+01:002018-02-19T11:22:23.000+01:00Kocham wszystko co ma w sobie kaszę gryczaną, najc...Kocham wszystko co ma w sobie kaszę gryczaną, najchętniej paloną :D. Z chęcią wypróbuję przepis. Dzięki :D Lorelei73https://www.blogger.com/profile/10441602317933208740noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1589522463436930538.post-87163277995101789612018-02-15T11:43:23.164+01:002018-02-15T11:43:23.164+01:00Wygląda zachęcająco i musi być smaczne :0
pozdrawi...Wygląda zachęcająco i musi być smaczne :0<br />pozdrawiambasiahttp://czarnawrona12.blogspot.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1589522463436930538.post-2189875128119340222018-02-14T21:06:05.163+01:002018-02-14T21:06:05.163+01:00Smakowicie wygląda :) Uwielbiam wszystkie składnik...Smakowicie wygląda :) Uwielbiam wszystkie składniki, ale takiego jeszcze nie robiłam.Kuchcik gotujehttp://www.kuchcikgotuje.plnoreply@blogger.com