Bardzo wilgotne i puszyste ciasto z cukinią i wiśniami. Robi się je ekspresowo i też tak szybko znika
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
- 1 średniej wielkości cukinia
- 5 jajek
- 1 1/2 szklanki cukru
- 4 szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 300 g wydrylowanych wiśni
Przygotowanie:
Cukinię myjemy, obieramy, wydrążamy gniazdo nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Następnie cały czas miksując wlewamy olej, wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Do ciasta dodajemy 3 szklanki cukinii i całość mieszamy łyżką oraz przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy wydrylowane wiśnie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy około 1 godz. do suchego patyczka.