wtorek, 17 lipca 2018

Ciasto z cukinią i owocami



Bardzo wilgotne i puszyste ciasto z cukinią i wiśniami. Robi się je ekspresowo i też tak szybko znika

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

  • 1 średniej wielkości cukinia 
  • 5 jajek 
  • 1 1/2 szklanki cukru 
  • 4 szklanki mąki 
  • 1 szklanka oleju 
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • około 300 g wydrylowanych wiśni




Przygotowanie:

Cukinię myjemy, obieramy, wydrążamy gniazdo nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Następnie cały czas miksując wlewamy olej, wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Do ciasta dodajemy 3 szklanki cukinii i całość mieszamy łyżką oraz przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy wydrylowane wiśnie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy około 1 godz. do suchego patyczka.


Smacznego!




1 komentarz:

  1. Bardzo lubię ciasta z wykorzystaniem cukinii :) Pyszne są :)

    OdpowiedzUsuń