Wystarczy prosty trik, a robienie krokietów nie musi być trudne i pracochłonne. Ten przepis to wybawienie dla wszystkich zabieganych pań domu
Ilość: około 35 sztuk
Składniki:
Przygotowanie:
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 kg pieczarek
- 2 cebule
- 7 wafli
- sól
- pieprz
- 5 - 6 jajek
- bułka tarta do obtaczania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki i cebulę podsmażamy na łyżce oleju do odparowania wody. Kapustę gotujemy i odcedzamy wodę. Pieczarki i kapustę mieszamy, doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Na wafle równomiernie rozkładamy ciepły, ale nie gorący farsz i zostawiamy na około 3 - 4 minuty, aby wafle zmiękły. Następnie zawijamy je oraz kroimy na 5 kawałków.
Przygotowane krokiety panierujemy w jajku rozmieszanym z solą i pieprzem oraz obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Boże Narodzenie krokiety krokiety na święta krokiety nowoczesnej babci krokiety z kapustą i pieczarkami krokiety z wafli obiad
jakie wafle????
OdpowiedzUsuńDuże, kwadratowe wafle tortowe
UsuńA co z tymi jajkami? czy aż pięć trzeba do panierowania?
OdpowiedzUsuńTak, mi tyle poszło do panierowania na tą porcję krokietów
UsuńCzy można zamrozić usmażone?
OdpowiedzUsuńNigdy nie mroźilam tych krokietów, więc ciężko mi powiedzieć czy będą dobre po rozmrożeniu
Usuń
OdpowiedzUsuńże tak powiem - zjawiskowe :-)
No niewiem ?
OdpowiedzUsuńMroziłam tradycyjne i ok to pewnie i tym nic sie nie stanie, przepis pomysłowy, bede robić :-)
OdpowiedzUsuńSuper pomysl na obiad. Robilam tez z ziemniakami i bialym serem. Tez pycha.
OdpowiedzUsuńCzy te wafle mają być jeden na drugim czy przekładać farszem?
OdpowiedzUsuńNa każdy wafel nakładamy farsz i osobno zawijamy
UsuńKtoś robił? Jakie wrażenia?
OdpowiedzUsuńMożna użyć mniej jajek. Jedno lub dwa rozbełtane z mlekiem. Ja tak robię gdy smażę schabowe.
OdpowiedzUsuńRobiłam i wyszły super! Polecam, bardzo smaczne
OdpowiedzUsuńCałe lata moja teściowa robiła krokiety na waflach tortowych i były super. Tylko przed nakładaniem fałszu te wafle zwilżała wodą za pomocą wilgotnej ścierki. Zostawiła na chwilę, aż wafle zmiękły, nakłamał farsz i zwiała a potem do jajka, do bułki i smażyć. Nadmiar zawsze mroziła i było wszystko okej. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWafle tortowe robione są praktycznie z ciasta naleśnikowego, więc będą dobrete krokiety. Teściowa całe lata robiła krokiety na waflach, nadmiar mroziła i zawsze były dobre. Tylko przed nakładaniem farszu zwilżała wafle wilgotną ścierką i czekała aż trochę zmiękną. Pozdrawiam niezły pomysł 👍👍
OdpowiedzUsuńGenialne. Można dawać różne rodzaje farszu bez bawienia się, że coś do rąk się lepi. :):)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, zrobię na święta tym sposobem;)
OdpowiedzUsuńMoja szwagierka robi tak kotlety mielone w waflach i też jest super ;)
OdpowiedzUsuńJakiej wielkości te wafle? Bo nie wiem czy kupiłam odpowiednie:) bo wydaje mi się że 5 mi nie wyjdzie z 1 rulonika, chyba że kotleciki są małe:)
OdpowiedzUsuńZwykłe kwadratowe, nie mierzylam ile mają cm😁
Usuń